Volvo FH u nadmetanju sa jednim od najbržih sportskih automobila u svetu

11.11.2014.

Volvo FH vs Koenigsegg_04 Volvo FH mase osam tona protiv jednog od najbržih automobila u svetu – Koenigsegg One:1. Ovo je scenario novog Volvo filma Volvo Trucks vs Koenigsegg. Cilj trke je konačno testiranje novog I-Shift menjača sa dvostrukim kvačilom koji se zasniva na tehnici korišćenoj kod sportskih automobila.

U novom filmu Volvo Trucks vs Koenigsegg testiran je jedinstveni I-Shift menjač sa dvostrukim kvačilom firme Volvo Trucks. U filmu se Volvo FH takmiči sa automobilom Koenigsegg One:1 koji ima onoliko konjskih snaga koliko i kilograma (1.360), što ga čini prvim mega-automobilom u svetu. Da bi trka bila poštena, Volvo FH je bio u blagoj prednosti – napravio je jedan krug, a Koenigsegg dva. Uprkos tome, zaključak je bio nepredvidljiv. Cilj trke je bio konačno testiranje novog Volvo I-Shift menjača sa dvostrukim kvačilom.

Volvo FH vs Koenigsegg_05„I-Shift menjač sa dvostrukim kvačilom je jedinstveno rešenje na tržištu teških vozila. Međutim, slična tehnologija već postoji u sportskim automobilima. Zato je ovo bio savršen izazov”, kaže Džef Berd /Jeff Bird/, direktor odeljenja za održavanje novinarskih test vožnji u firmi Volvo Trucks.

Volvo FH sa I-Shift menjačem sa dvostrukim kvačilom i sportski automobil slični su po voznim karakteristikama koje omogućava neprimetna promena stepena prenosa. Dokazi za to su otkriveni na trkačkoj stazi Knutstorp na jugu Švedske, poznatoj po brdovitom terenu i zahtevnim krivinama.

„Iako zvuči kao da ovakva sredina ne odgovara teškom kamionu, I-Shift sa dvostrukim kvačilom je najkorisniji pri čestim promenama stepena prenosa. Neprimetne promene stepena prenosa menjača neverovatno poboljšavaju vozne karakteristike”, kaže Džef Berd.

Volvo FH vs Koenigsegg_06Za volanom Volvo FH kamiona sedi Tif Nidel /Tiff Needell/, iskusna i poznata ličnost iz sveta auto-sporta. Ne otkrivajući rezultate, Tif Nidel, koji se nikada ranije nije trkao kamionom, priznao je da je bio impresioniran njegovim performansama.

„I-Shift menjač sa dvostrukim kvačilom je potpuno neverovatan. To se jasno vidi na nagibima na kojima kamion ne zastaje, već nastavlja lako da se kreće neprimetno menjajući stepene prenosa. Kada kočite, usporava vrlo meko i prijatno. Kamion definitivno ima dušu sportskog automobila”, kaže Tif Nidel.

Volvo FH vs Koenigsegg_09Proizvodnja novog menjača sa dvostrukim kvačilom firme Volvo Trucks počela je u Evropi u junu ove godine i on može da se poruči na svakom tržištu koje prodaje Volvo FH kamione sa Euro VI D13 motorima od 460, 500 i 540 KS.

 

 

 

Volvo Trucks vs Koenigsegg – pogledajte kako je tekla trka:

http://youtu.be/PlFiKo64kQw

Volvo Trucks vs Koenigsegg – iza kulisa:

http://youtu.be/4Xk7Fbun84I

Volvo Trucks vs Koenigsegg – pogledajte šta o trci kaže Tif Nidel iza kulisa:

http://youtu.be/E5vgJ-LyUSM

Film The Casino:

https://www.youtube.com/watch?v=NpoBwFD1D5k

Film o I-Shift menjaču sa dvostrukim kvačilom:

https://www.youtube.com/watch?v=MR5iFgJBpYk

Animacija I-Shift menjača sa dvostrukim kvačilom:

https://www.youtube.com/watch?v=5Y7y9cde0P0

 

Volvo FH vs Koenigsegg_02ČINJENICE:

O I-Shift menjaču sa dvostrukim kvačilom

– I-Shift sa dvostrukim kvačilom se načelno može opisati kao paralelna kombinacija dva menjača. Kada je jedan stepen prenosa aktivan u jednom menjaču, sledeći stepen prenosa je unapred izabran u drugom. Pri promeni stepena prenosa, samo jedno kvačilo mora da se otpusti kada se istovremeno uključuje drugo. Zato nema prekida snage tokom promene stepena prenosa.

– I-Shift menjač sa dvostrukim kvačilom se zasniva na I-Shift menjaču. Iako ima mnogo novih komponenti, novi menjač je samo 12 cm duži od standardnog I-Shift menjača zato što ima novo dvostruko kvačilo.

– I-Shift sa dvostrukim kvačilom omogućava promenu stepena prenosa bez prekida toka snage onda kada je to potrebno. Ako su uslovi vožnje takvi da je optimalnije da menjač preskoči nekoliko stepeni prenosa, menjač menja stepene prenosa kao standardni I-Shift.

– I-Shift sa dvostrukim kvačilom uvek menja stepene prenosa bez prekida toka snage, izuzev pri promeni do koje dolazi iz 6. u 7. stepen prenosa.

– I-Shift sa dvostrukim kvačilom može da se poruči za Volvo FH kao opcija – umesto I-Shift ili ručnog menjača.

Proizvodnja I-Shift menjača sa dvostrukim kvačilom je počela u Evropi u junu ove godine i on može da se poruči na svakom tržištu koje prodaje Volvo FH kamione sa Euro VI D13 motorima od 460, 500 i 540 KS.

Volvo FH vs Koenigsegg_08O trci

Trka je održana na trkačkoj stazi Knutstorp na jugu Švedske. Pre trke je uklonjeno softversko ograničenje brzine kamiona od 90 km/h da bi kamion imao veće šanse u trci sa sportskim automobilom. Da bi trka zaista bila uzbudljiva kao na filmu, Volvo FH je morao da napravi jedan krug, a Koenigsegg One:1 dva. Film je snimljen na ograđenoj stazi koju je čuvala služba obezbeđenja.

O kamionu koji se nadmetao

Tegljač bez poluprikolice mase osam tona sa 540 KS i I-Shift menjačem sa dvostrukim kvačilom. Pre trke je uklonjena blokada brzine kamiona od 90 km/h. To znači da je kamion dostigao brzinu od skoro 130 km/h na traci.

Volvo FH vs Koenigsegg_03O automobilu Koenigsegg One:1

Koenigsegg One:1 je prvi „mega-automobil” u svetu koji se masovno proizvodi, tj. prvi automobil u svetu koji ima jednu konjsku snagu po kilogramu. To znači da ima 1.360 KS i masu od 1.360 kilograma, što je kombinacija koju nijedan proizvođač sportskih automobila nije do sada postigao. Motor ima obrtni moment veći od 1.000 Nm u intervalu od 3.000 do 7.500 o/min, a automobil ubrzava od 0 do 400 km/h za manje od 20 sekundi.

O Tifu Nidelu

Tif Nidel vodi britansku TV emisiju o motornim vozilima pod nazivom Peta brzina. Kao dugogodišnji auto-trkač vozio je skoro sve tipove vozila i učestvovao u skoro svim takmičenjima – od Formule 1 do trke 24 sata Le Mana.