Volvo FH16 sa Euro VI motorom stiže na proleće

17.12.2013.

Volvo FH16 Tokom proleća 2014. godine vodeći model kompanije Volvo Trucks – FH16 pojaviće se u konfiguraciji sa Euro VI pogonskim agregatom. Pokretaće ga 16-litarski motor nove generacije, koji je u potpunosti usklađen sa strogim standardima za nisku emisiju izduvnih gasova, a istovremeno ispunjava velika očekivanja kupaca u vezi sa performansama i produktivnošću tokom najzahtevnijih transportnih operacija.

“Ponosni smo što smo uspeli da ispunimo zahteve za Euro VI, a da istovremeno zadržimo najbolje vozne karakteristike i performanse koje postoje na tržištu. I dalje smo vrlo konkurentni s potrošnjom goriva”, kaže Kristin Signert, menadžer za vozila za dugolinijske operacije u kompaniji Volvo Trucks.

Novi asortiman Euro VI motora ima tri verzije izlaznih snaga: 750 KS (maksimalan obrtni moment 3.550 Nm), 650 KS (3.150 Nm) i 550 KS (2.900 Nm). Uz sva tri tipa motora ugrađivaće se I-Shift, automatizovan Volvo menjač. Verzija od 550 KS će biti na raspolaganju i sa obrtnim momentom od 2.800 Nm za „sparivanje“ s ručnim menjačem.

Model Volvo FH16 jedno je od najmoćnijih i najpoznatijih vozila kamionske industrije, visoko ocenjen od strane veoma zahtevnih transportnih firmi i vozača kojima su vrlo bitne dodatne performanse kamiona, produktivnost i komfor. Koristi se kao tegljač, na primer, za vuču teških tereta, zatim za prevoz drvene građe, kao i za brz transport na dugim razdaljinama, kao što je prevoz hrane. Najnovija verzija ovog kamiona predstavljena je tokom jeseni 2012. godine. Samo godinu dana nakon toga, Volvo FH16 prelazi na Euro VI i na znatno nižu emisiju azotnih oksida i čvrstih čestica.

Prodaja Volvoa FH16 sa Euro VI motorom se počinje u martu 2014-te, dok se u proizvodnji najavljuje za prve dane juna naredne godine.

Izvor: Volvo Srbija