Volvo FL i sa pogonom na obe osovine

04.12.2014.

Volvo FL 4x4_1Volvo FL je sada dostupan u verziji sa pogonom na obe osovine (4×4) i u potpunosti je spreman da i po klizavim, strmim i neravnim terenima preveze do cilja. Volvo uverava da je idealan kao vozilo za posebne namene, kako u gradskim zonama, tako i u teškim radnim uslovima, ali i kao servisni kamion u kamenolomu i na gradilištu.

Zahvaljujući ravnim linijama spoljašnjosti kabine, visokom komforu i velikom obrtnom momentu, Volvo FL je idealan za gužvu u gradskom saobraćaju. Pogon na obe osovine i povećano rastojanje od podloge omogućavaju lakoću kretanja i po izbrazdanom makadamskom putu i duž asfaltiranih deonica.

“Mnogi naši kupci obavljaju svoje aktivnosti u područjima gde vremenski uslovi i stanje na putevima mogu začas da se promene. Volvo FL sa pogonom na obe osovine je toliko svestran da može da izvršava i one zadatke za koje bi inače bio potreban dodatni kamion zbog teških uslova na putu“, kaže Pernila Šustović /Sustovic/, menadžer segmenta distributivnih vozila u Volvo Trucks.

Volvo FL 4x4_2Volvo FL sa pogonom 4×4 može da se koristi u i kamenolomu i na gradilištima koja se nalaze u skučenom gradskom prostoru. Zahvaljujući ukupnoj masi od 16 tona, ima dovoljno korisne nosivosti da nosi i savremenu opremu kao što su, na primer, kran sa korpom, mešalica za beton ili dizalica.

“Razlika koja se najviše uočava kod novog Volvo FL modela sa pogonom 4×4 jeste izdignuta šasija, a time je povećano rastojanja od podloge za nešto više od 6 cm na prednjem delu vozila i 10 cm na zadnjem. Viša šasija takođe povećava pristupni ugao za 25 stepeni, što olakšava izvoženje vozila iz jarka i vožnju po dubokim ulegnućima na putu”, kaže Pernila.

Na Volvou FL 4×4 pogon na obe osovine je stalno aktiviran. Razvodni menjač ima podešavanje za visok i nizak stepen prenosa. Visok stepen prenosa se koristi u normalnim uslovima, dok se za teške radne uslove koristi nizak stepen prenosa koji se lako aktivira pritiskom na dugme na instrument tabli.

Na šasiju kamiona može da se doda priključak za komprimovani vazduh koji se koristi za različitu dodatnu opremu ili za pumpanje pneumatika.

Novi Volvo FL sa pogonom 4×4 je dostupan sa konfiguracijom Euro VI, a prodavaće se na svim EMEA tržištima na kojima je standard Euro VI obavezan.

Ukupna masa ove verzije može da iznosi od 12 do 16 tona, dok ukupna masa u kombinaciji vučnog voza (sa prikolicom) može da iznosi do 25 tona. Maksimalno rastojanje od podloge sa pneumaticima 11R22.5” kod prednje osovine iznosi 329, kod zadnje osovine 319 mm. Vozilo se oprema pneumaticima 275/70 R22.5”, 10R22.5” i 11R22.5”. Kupcima je Volvo FL 4×4 dostupan sa dnevnom, komfornom ili kabinom za posadu. Novu verziju FKL-a pokreću motori D8K sa 250 ili 280 KS, koji se standardno sparuju sa šestostepenim manuelnim ili, opciono, sa šestostepenim automatskim menjačem.