Volvo FMX – građevinac s novim manirima

31.10.2013.

Volvo FMX-Drivin Imp 2013_01„Nogu“ je povukao, ili primerenije – točak je pokrenuo Iveco, još pre dvadeset godina kada se osmelio da remodelira tržišnu tražnju: gređevincima, putarima, komunalcima, kamenolomima, rudnicima, separacijama šljunka – ukratko svuda gde se od vozila očekuje da u praksi pokaže robusnost, snagu, „neustašivost“ ponudio je koliko-toliko specijalizovano vozilo – Euro Trakker. Ostali iz „velike sedmorke“ su bili obazrivi (i konzervativni): kupcima su nudili „isto to ali na drugi način“, prostije rečeno kipere ili druge specijalne nadgradnje na šasijama iz velikoserijskih familija.

Poput prethodnika, izvesno je da će FMX druge generacije biti najtraženiji kao kiper, ali se kupcima nudi mogućnsot da izaberu i neu od varijanti „off-roud“ teglja, kakav je ovaj sa motorom od 460 „konja“ i sposobnošću da povuče ukupnu masu do 56 tona!
Poput prethodnika, izvesno je da će FMX druge generacije biti najtraženiji kao kiper, ali se kupcima nudi mogućnsot da izaberu i neu od varijanti „off-roud“ teglja, kakav je ovaj sa motorom od 460 „konja“ i sposobnošću da povuče ukupnu masu do 56 tona!

Italijansku „novu modu“ četiri godine kasnije počeo je da sledi Renault – modelom Kerax. Sve do proleća 2010. „italijan“ i „francuz“ su bili usamljeni, dok se na sajmu Bauma u Minhenu te godine nije pojavila prva generacija Volvoove podfamilije u nastajanju – FMX. Tek ovog proleća sličnu, praktično sasvim novu – „građevinsku“ porodicu je predstavio i Mercedes (Arocs), dok je Kerax sredinom juna dobio naslednika – proizvodni niz K. MAN, DAF i Scania u ovoj kategoriji još nemaju decidirano određene predstavnike, što ne znači da nemaju prave „građevince“: kod nemačke marke takvi su najbrojniji u familiji TGS, kod holandske u gami CF, a kod švedske su pre svega u G, ali ih ima i u R seriji.

Bez ikakvih posledica lako „gazi“ po vodenim „bazenima“ dubljim od metra
Bez ikakvih posledica lako „gazi“ po vodenim „bazenima“ dubljim od metra

Da su u Volvou ranije imali saznanja koja su stekli u protekle tri godine, FMX bi se verovatno „osamostalio“ mnogo pre proleća 2010-e: dobar tržišni odaziv je ubrzo pokazao da je specijalizacija bila pogodak u pravu metu, toliko uspešna da su Šveđani odlučili da FMX u drugoj generaciji izdvoje kao poseban proizvodni niz, pa tako u aktuelnoj ponudi nove FM familije (kojoj je pripadao FMX) više neće biti ni kipera niti drugih specijalizovanih nadgradnji namenjenih ekstremnijim voznim uslovima. Umesto u prilagođavanja serijskih kamiona (šasija s kabinom) srednje kategorije, u proteklih nekoliko godina značajna suma novca i velika stvaralačka energija su uloženi u usavršavanje prve generacije FMX-a.

Druga generacija FMX-a se od prve razlikuje i vizuelno i tehnički: „nos“ je dobio „agresivniji“ i robusniji izgled (promenjeni su maska, položaj čuvenog Volvo znaka, redizajnirana svetla); sve tri kabine (dnevna, sa ležajem i Globetrotter) su čvršće, ergonomičnije, komfornije i prostranije; njihova unutrašnjost je temeljno unapređena, pri čemu se najviše vodilo računa o udobnosti za vozača – položaj za vožnju je bolji (novo sedište može da bude nagnuto unapred za još četiri stepena, a naslon za leđa je 10 milimetara tanji nego pre); nova, potpuno crna instrument tabla je još više nagnuta ka vozaču, mnogo je preglednija; da bi prostor za noge bio veći, kontakt brava je premeštena gore, na instrument tablu.

Modernizovano oslanjanje i novi sistem dinamičkog upravljanja na delu: po „mesečevoj“ konfiguraciji FMX se kreće kao balerina – elegantno i bez bilo kakvog pokretanja pravljača!
Modernizovano oslanjanje i novi sistem dinamičkog upravljanja na delu: po „mesečevoj“ konfiguraciji FMX se kreće kao balerina – elegantno i bez bilo kakvog pokretanja pravljača!

Redizajniran je donji postroj: novo vazdušno oslanjanje zadnjih osovina je prilagođeno terenskoj vožnji, pa pruža značajnu udobnost, ali i stabilnost – i natovarenom i praznom kamionu (nudi se uz osovinske konfiguracije 4×2, 6×4 i 8×4).        Sistem oslanjanja ima automatsku kontrolu visine u vožnji. Razmak od podloge je 300 mm, što nagoveštava dobru prohodnost. Prednja pogonska osovina je premeštena napred za 100 mm. Osim toga, paralelna poluga je podignuta na bezbedniju lokaciju. Zbog kraćeg prednjeg prepusta veći je prilazni ugao. Tako vozila sa prednjim pogonskim točkovima mogu da savladaju strmije uspone i dublje useke. Prednja pogonska osovina je dostupna za osovinske konfiguracije tegljača i kamiona 4×4 i 6×6 i kamion 8×6.

Sasvim nova u ponudi je četvoroosovinska konfiguraciju sa tri osovine pozadi i hidraulično upravljivom pratećom osovinom. Prateća osovina se može podići kako bi pogonska osovina bolje prianjala u teškim radnim uslovima. Kamion sa tri osovine pozadi ima prečnik okretanja do 5 metara manji od istog 8×4 kamiona sa dvostrukom prednjom osovinom. Sada se ova konfiguracija može poručiti sa Volvo dinamičkim upravljanjem i novim vazdušnim oslanjanjem.

Ovom komforu se nema šta zameriti
Ovom komforu se nema šta zameriti

FMX druge generacije je dobio nove motore – manji su zagađivači, a snažniji. Tu podmfamiliju sada pokreću 11-litarski i 13-litarski Euro VI agregati sa izlaznim snagama od 330 do 450, odnosno od 420 do 540 „konja“ i maksimalnim obrtnim momentima od 1.600 do 2.600 Nm. Druga generacija FMX-a je za 40 KS snažnija, budući da najpotentniji pogonski agregat koji se može dobiti u FMX prve generacije (sada sa oznakom Classic) – D13C raspolaže sa 500 „konja“ i 2.500 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Da bi zadovoljio zahteve Euro VI standarda, obe familije motora imaju EGR sistem (za recirkulaciju izduvnih gasova) bez hladnjaka. Filter za čvrste čestice (čađ) se automatski regeneriše u normalnim uslovima vožnje, a patentirano rešenje firme Volvo Trucks za servisiranje filtera štedi kupcu vreme i smanjuje mu troškove.

Nove motore „prati“ unapređen softver za automatizovane I-Shift menjače. Oni sada brže i još mekše menjaju stepene prenosa. Prelazak iz „brzine“ u „brzinu“ je neprimetan, bez ikakvih trzaja, tako da je upravljanje FMX-om odista pravo zadovoljstvo.

Bezbedno i niz najstrmiju nizbrdicu: pouzdanim doboš kočnicama odličan pomoćnik je motorna kočnica koja u verziji VEB+ (sa 13-litarskim motorom) ima izuzetnu kočionu snagu – i do 375 kW!
Bezbedno i niz najstrmiju nizbrdicu: pouzdanim doboš kočnicama odličan pomoćnik je motorna kočnica koja u verziji VEB+ (sa 13-litarskim motorom) ima izuzetnu kočionu snagu – i do 375 kW!

U to su se krajem leta među prvima uverili specijalizovani novinari, kojima je Volvo omogućio da se sa svim vrlinama nove generacije upoznaju u pravom (i odlično odabranom) radnom ambijentu – u kamenolomu Kållered, na četrdesetak kilometara južno od Geteborga. Demo vozila su sve prepreke (strme uspone i nizbrdice, velike i oštre izbočine, „bazene“…) savladavala s lakoćom, ali i udobnošću kakvom se automobili kreću po dobroj podlozi. Tek kada se nađete iza upravljača ove nove „mašine“ možete da spoznate koliko je, u samo dvadesetak godina, uznapredovala kamionska tehnologija. Sada je za upravljanje grdosijom od 40, 50, pa i svih 60 tona dovoljno samo da okrećete upravljač, dodajete ili oduzimate „gas“ i kada zatreba aktivirate neku od kočnica (radnu – „nožnu“ ili motornu) – sve ostalo odlično obavljaju pametna elektronika i najmodernija mehanika.

S prednjim vučnim sidrištem FMX sada može da povuče čak 32 tone!
S prednjim vučnim sidrištem FMX sada može da povuče čak 32 tone!

Onog ko prvi put sedne u FMX druge generacije će ipak najviše impresionirati novi sistem upravljanja: hidraulika „ojačana“ elektromotorom – Volvo Dynamic Steering. Ta revolucionarna inovacija je manevrisanje vozilom učinila toliko lakim da se volan doslovno okreće jednim prstom. Uz to, nova „tehnika“ omogućava da vozilo drži pravac čak i kada prelazi više uzastopnih kratkih ali visokih prepreka, kakve su, recimo, česte na kopovima i gradilištima na kojima nema uređenih saobraćajnica.

Polazak uzbrdo bez angažovanja parkirne kočnice, usporavanje samo povlačenjem ručice ispod upravljača, podešavanje visine i ugla upravljača uz pomoć pneumatike…. mnogo je toga čime FMX s pravom zaslužuje epitet „građevinca“ s kojim je vožnja više od zadovoljstva.

 Volvo FMX-Drivin Imp 2013_06