Volvo FMX540 10×4 – najsposobniji

05.11.2013.

 

S najvećom ukupnom masom, korisnom nosivošću i dužinom među Volvoom solo kamionima: FMX540 10x4
S najvećom ukupnom masom, korisnom nosivošću i dužinom među Volvoom solo kamionima: FMX540 10×4

Poput nekoliko malobrojnih konkurenata, i Volvo od nedavno u ponudi ima uslovno nazvane „polu-dampere“ – kipere velike nosivosti koji se ne mogu kretati javnim putevima. Jeftiniji su od klasičnih velikih dampera, a imaju neuporedivo bolje vozne karakteristike, posebno zbog toga što su im, osim prednje (ili prednjih), upravljive i neke od zadnjih osovina.

Volvoov pulen u novom „društvu“ je FMX540 10×4, s kojim smo se nakratko upoznali u idealnom okruženju – u kamenolomu Kållered. Po ukupnoj masi od 66 tona i korisnoj nosivosti od 44 tone, to je trenutno najpotetniji Volvoov „velikoserijski“ solo kamion. U „doradi“ učestvuju švedski proizvođač kiper sanduka SLP i holandski Terberg, koji decenijama serijske kamione nekoliko renomiranih marki prepravlja u specijalne kipere.

Primerak s naših fotografija pokreće novi Euro VI propisima saobražen, najsnažniji motor za FMX kamione, 13-litarski redni šestocilindraš od 540 KS sa 2.600 Nm maksimalnog obrtnog momenta, „sparen“ sa automatizovanim I-Shift menjačem. Vozilo se oprema doboš kočnicama na svih pet osovina kojima pri obuzdavanju ove grdosije pomaže Volvoova VEB+ motorna kočnica sa impesivnom kočinom snagom od 375 kW pri 2.600 obrtaja u minuti!

Osim što pomaže u upravljaju i podizanju pete osovine, hidraulika je uposlena i na otvaranju zadnje stranice kiper tovarnog sanduka napravljenog od posebnog, Hardox čelika
Osim što pomaže u upravljaju i podizanju pete osovine, hidraulika je uposlena i na otvaranju zadnje stranice kiper tovarnog sanduka napravljenog od posebnog, Hardox čelika

Da ovde zastanemo i pojasnimo: ako ste odista dobar vozač i umete da predvidite situaciju na terenu (ili saobraćaju), onda vam je u vozilu opremljenom VEB+ „motorkom“ radna (nožna) kočnica potrebna samo u iznenandnim okolnostima ili pri totalnom zaustavljanju. U normalnom voznom okruženju sve se rešava ručicom ispod upravljača s desne strane: pri nailasku na situaciju u kojoj treba usporiti komande menjača iz automatskog moda prebacujete u ručni, potiskivanjem ručice ka podu uključujete što niži mogući stepen prenosa („brzinu“), tako raste broj obrtaja a što je on viši to će uspešnije biti kočenje VEB+ motornom kočicom, koju, pak, aktivirate istom ručicom, ali povlačenjem po horizontali. Uz malo više pažnje, s VEB+ smo najveći FMX zaustavili bez korišćenja radne kočnice!

Premda testirani primerak nije bio opremljen novim pomoćnikom (dinamičkim sistemom upravljanja), ovim FMX-om se manevriše izuzetno lako i precizno – koliko zbog (serijski ugrađene) dobre hidraulične asistencije u upravljačkoj glavi, toliko zbog toga što su od pet osovina čak tri upravljive – prva, druga i peta. Zadnja osovina je, uz to, bogi tipa – uz pomoć hidraulike se podiže kada vozilo nije opterećeno (jednostavnim pritsikom na taster u kabini). Sa zadnjom upravljivom osovinom je maksimalno redukovan prečnik okretanja, što ovaj kiper čini superiornijim od klasičlnog („rigidnog“) dampera sličnih performansi.