Volvo isporučio 15 teških električnih kamiona Primafrio grupi u Španiji

31.01.2023.

Kompanija Volvo Trucks je nedavno isporučila 15 teških električnih kamiona španskoj logističkoj kompaniji Primafrio.

Prodaja teških električnih kamiona se ubrzava u Evropi, a mnoge logističke kompanije su zainteresovane da upravljaju većim delom svojih transportnih tokova koristeći električna vozila bez emisije izduvnih gasova.

Primafrio grupa, međunarodna logistička kompanija koja se nalazi na jugoistoku Španije, specijalizovana je za rashladni transport voća i povrća iz Španije i Portugala u druge evropske države. Kompanija Primafrio je investirala u 15 tegljača Volvo FH Electric. Oni su među prvim teškim električnim kamionima koji se koriste na španskim putevima i već su na svakodnevnim transportnim zadacima.

Električni kamioni će se koristiti za regionalni transport voća i povrća iz voćnjaka u regionu Mursija, poznatog kao „povrtnjak Evrope“, do objekata kompanije Primafrio, za dalji transport u Nemačku. Kompanija Primafrio je logistički snabdevač EDEKA, najvećeg maloprodajnog lanca hrane u Nemačkoj.

„Srećni smo što možemo doprineti tome da deo logističkog lanca bude bez emisije izduvnih gasova, kao i tome da ubrzamo prelazak na električna vozila. Isporuka ovih 15 električnih kamiona Primafrio grupi označava novu eru u transportu teške robe u našoj državi i pokazuje da produktivnost, performanse i održivost mogu da idu ruku pod ruku“, objašnjava Đovani Bruno, generalni direktor kompanije Volvo Trucks Španija.

„U kompaniji Primafrio smo posvećeni održivoj mobilnosti i aktivno učestvujemo u brojnim inicijativama koje imaju za cilj poboljšanje energetske efikasnosti i smanjenje zagađenja i emisije gasova staklene bašte. Volvo je pionir u električnim rešenjima i iz tog razloga smo veoma srećni što su njihovi kamioni uključeni u našu flotu,” kaže Hoze Esteban Konesa, predsednik Primafrio grupe.

Primafrio je investirao u sopstvenu infrastrukturu za punjenje – u 10 brzih punjača instaliranih u njihovim poslovnim prostorima.

Kao prvi proizvođač u svetu koji je to učinio, kompanija Volvo Trucks je započela serijsku proizvodnju teških električnih kamiona u septembru 2022. godine i ima najširi asortiman električnih kamiona u kamionskoj branši. Globalni cilj kompanije Volvo Trucks je da 2030. godine 50% svih novih prodatih kamiona budu s isključivo električnim pogonom.