Volvo isporučuje 132 autobusa za BRT sistem u Belo Horizonte

28.03.2014.

Volvo B340M Brasil 2014Latinoamerička podružnica Volvo Autobusa će isporučiti 132 autobusa za BRT sistem (Bus Rapid Transit) u brazilskom gradu Belo Horizonte. Prva porudžbina tamošnjeg BRT sistema se sastoji od 89 zglobnih autobusa i 43 konvencionalna vozila. Ona potvrđuje lidersku poziciju Volvo autobusa u segmentu vozila za BRT.

“Naša vozila se prepoznaju po svojoj bezbednosti, visokom nivou raspoloživosti i efikasnosti u potrošnji goriva, što su veoma važne karakteristike za kvalitetan sistem javnog prevoza”, kaže Luis Carlos Pimenta, predsednik Volvo Bus Latin America.

Volvo je priznat lider u proizvodnji i isporuci autobusa za BRT sisteme. U Latinskoj Americi kompanija je isporučila autobuse za BRT sisteme u gradovima Kuritiba, Bogota, Gvatemala Siti, Meksiko Siti, Santijago de Čile i San Salvador. U Belo Horizonte, gradu u istočnom Brazilu, Volvo autobusi će prevoiziti putnike na prve dve linije lokalnog BRT sistema Move.

Novi kupac se opredelio za Volvo B340M zglobnu verziju kapaciteta 140 putnika, što je za 15% više od zglobnih modela drugih brendova koji cirkulišu u ovom gradu. Ovi autobusi su opremljeni automatskim menjačem, disk kočnicama na svim osovinama i EBS-om – elektronskim sistemom za kontrolu kočnica koji pruža veću efikasnost i stabilnost pri kočenju.

Konvencionalni autobusi su iz familije B270F, a razvijeni po posebnoj narudžbi ovog grada. Proizvedeni su od specijalnog čelika, sa motorom ugrađenim napred, imaju vazdušno oslanjanje, pomoćnu kočnicu (ritarder) i pogonsku konfiguraciju 4×2. Međuosovinsko rastojanje od 6.300 mm omogućava da se nadgradi karoserija dužine 13,2 metara koja ima povećan prevozni kapacitet.

Uz to, ovi autobsi, kao eksluzivnu opremu, poseduju Volvo inteligentnu kontrolu ubrzanja, koji omogućava dodatno smanjenje potrošnje goriva. Funkcioniše tako da obezbeđuje samo neophodnu snaga pri polasku i ponovnom ubrzavanju, a na osnovu parametara o opterećenosti, odnosno ukupnoj masi vozila.

“Ovaj sistem optimizuje efikasnost vozila, jer sprečava da vozilo ubrzava više nego što je potrebno, čime se smanjuje potrošnja goriva”, kaže Idam Stival , inženjer prodaje u Volvo Bus Latin America.

Zglobni autobusi Volvo su pogodni za topografiju grada Belo Horizonte koju karakteriše mnogo uzbrdca i nizbrdica – zbog dobrog položaja motora, visokog nivoa raspoloživosti i pojednostavljenog, ali veoma robustnog zglobnog sistema koji spaja prednji i zadnji deo vozila.