Volvo kamioni s novom funkcijom podizanja jedne od dveju tandem osovina

10.09.2015.

Volvo tandem lift_3Volvo je predstavio novu funkciju na svojim kamionima s takozvanom tandem osovinom: podizanje jedne od dveju pogonskih osovina. Nova funkcija je predviđena za prevoze teških tereta kod kojih se kamion vraća prazan, na primer, kod prevoza drveta, u građevinskoj industriji i prevozu rasutih tereta.

„Kod funkcije podizanja dvostruke osovine, druga pogonska osovina može da se isključi, a njeni točkovi se podižu s površine kada se kamion vozi bez tereta. To pruža mnoge prednosti, prvenstveno uštedu goriva. Kod vožnje s podignutom drugom osovinom štedi se 4% goriva u poređenju sa vožnjom sa obe spuštene osovine“, kaže Jonas Odermalm, menadžer odeljenja za vozila nemenjena građevinskoj industriju u Volvo Trucks.

Volvo tandem lift_naslZamenom diferencijala u prvoj pogonskoj osovini kvačilom, druga pogonska osovina može da se isključi i podigne. Pneumatici su tada odignuti do 140 mm od podloge. Vozač i dalje ima pristup snazi i kapacitetu dve pogonske osovine (6×4), ali može da iskoristi i bolju upravljivost jedne osovine (4×2). Pored toga, kod vožnje sa podignutom drugom pogonskom osovinom krug okretanja se smanjuje za jedan metar, a pneumatici i sistemi oslanjanja se izlažu manjem habanju.

Volvo tandem lift_1„Podizanje dvostruke osovine je idealno za transporte kod kojih uslovi vožnje ili ukupna masa zahtevaju kamion sa dvostrukom osovinom, ali se on vraća prazan ili sa teretom veoma male mase. Na klizavim ili mekanim površinama vozač može da poveća pritisak na prvu osovinu podizanjem druge, što omogućava bolji kontakt i smanjuje opasnost od zaglavljivanja“, objašnjava Jonas Odermalm.

Podizanje dvostruke osovine, takođe, pruža bolji komfor kod vožnje praznog kamiona, što u mnogim slučajevima znači 50% radnog vremena. Kada su u kontaktu s površinom samo točkovi jedne osovine, buka u kabini je manja, a na upravljaču se oseća manje vibracija.

Podizanje dvostruke osovine je dostupno na modelima Volvo FM, FMX, FH i FH16.

Pogledajte video o novoj funkciji tandem osovina na Volvo kamionima:

https://www.youtube.com/watch?v=ozGjPvsHU2o