Volvo koncept kamion sa potrošnjom goriva manjom za više od 30 odsto

10.06.2016.

Novo koncept vozilo kompanije Volvo Trucks pokazuje na koji način je moguće drastično povećati produktivnost u dugolinijskom transportu. Tajne koje se kriju iza impresivne uštede goriva od 30% su aerodinamičan dizajn i manja masa praznog vozila.

Volvo Concept Truck_1„Kontinuirano radimo na razvoju energetski efikasnih vozila. Ovo je oblast visokog prioriteta, kako zbog brige o životnoj sredini, tako i zbog smanjenja troškova naših klijenata. Ponosni smo što učestvujemo u ovom poduhvatu. Naš koncept kamion pokazuje neverovatnu snagu stalnih tehnoloških dostignuća“, kaže Klaes Nilson /Claes Nilsson/, predsednik i izvršni direktor Volvo Trucks.

Jedan od ključnih faktora niske potrošnje goriva je poboljšanje aerodinamičke efikasnosti za 40%, koje se odnosi i na tegljače i na poluprikolice. „Modifikovali smo ceo vučni voz i maksimalno ga optimizovali da bi imao bolju aerodinamiku. Na primer, umesto spoljnih retrovizora upotrebili smo kamere. Time je smanjen otpor vazduhu, pa je potrebno manje energije da se kamion kreće“, objašnjava Oke Otzen /Åke Othzen/, glavni menadžer projekata u Volvo Trucks.

Pored aerodinamičkih poboljšanja, koncept vozilo je opremljeno pneumaticima nove generacije sa manjim otporom kotrljanja. Poluprikolica ima neto masu za dve tone manju u odnosu na referentnu poluprikolicu, što se odražava ili na manju potrošnju goriva ili na veću korisnu nosivost. Projekat obuhvata i poboljšanje pogonske grupe. Volvo Concept Truck projekat je započet još 2011. s ciljem da se efikasnost kamiona za dugolinijski transport u dogledno vreme poboljša za 50%. Novi aerodinamički i tehnički optimizovan vučni voz je testiran na švedskim putevima u jesen 2015. godine.

Budući da je koncept vozilo deo istraživačkog projekta, ono neće biti dostupno na tržištu. Međutim, neke od njegovih aerodinamičkih karakteristika već su implementirane na serijski proizvedena vozila Volvo, dok se primena ostalih rešenja može očekivati u skoroj budućnosti.

Volvo Concept Truck je plod zajedničkog istraživačkog poduhvata švedskih i partnera u SAD, koji uključuje podršku Švedske agencije za energetiku i američkog Ministarstva za energetiku. Američki projekat SuperTruck ima za cilj da poveća efikasnost dugolinijskog transporta na tržištu Severne Amerike.

Volvo Concept Truck_2Koncept kamion koji se razvija i testira u Evropi je iz familije Volvo FH, sa Volvo D13 Euro VI motorom od 420 KS. Na tegljaču i poluprikolici su obavljena broja aerodinamička poboljšanja: u cilju smanjenja otpora vazduhu, konvencionalni retrovizori su zamenjeni kamerama. Prednost ovakvog rešenja je bolja vidljivost i povećana bezbednost. Aerodinamički su optimizovane bočne obloge šasije koje pokrivaju zadnje točkove na tegljaču i sve točkove na poluprikolici. Dodatno ugrađeni aerodinamički usmerivači vazduha na zadnjem delu produžuju poluprikolicu i smanjuju otpor vazduhu. Optimizovan je protok vazduha za sistem hlađenja motora, dok je intervencijama na kabini smanjen otpor vazduhu na prednjem delu vozila, blatobranima i ulaznim stepenicima.