Volvo otvorio fabriku u Rusiji

02.02.2009.

volvo-kaluga_01Volvo kamionska korporacija /Volvo Trucks Corporation/ je 19. januara u Kalugi, na oko 200 km jugozapadno od Moskve, otvorila fabriku za montažu teških teretnjaka, čime je za sada, stavila tačku na svoju globalnu proizvodnu mapu.

Nova fabrika posluje po principu sličnih Volvo pogona u drugim delovima sveta, što znači da kabine, motore, osovine, menjače i još neke vitalne komponente dobija iz Švedske, dok se samo mali deo sklopova kupuje od lokalnih dobavljaća ili nastaju u samoj fabrici.

Volvo uverava da će vozila proizvedena u Rusiji biti istog nivoa kvaliteta i pouzdanosti kao i kamioni iz njegovih drugih fabrika u svetu. Takođe uverava i da novootvoreni kapaciteti u Kalugi posluju po istim, visokim ekološkim standardima kao i ostali na Starom kontinetu.

volvo-kaluga_03Novi Volvoov pogon u Kalugi je smešten u kompleksu površine 55 hektara, od čega je nameni za sada privedeno 44.000 kvadratnih metara. Sama montaža se prostire na 15.000 m², sa pet međusobno povezanih linija za montažu ukupne dužine 500 metara. Instalirani kapaciteti omogućavaju godišnju proizvodnju 15.000 teških kamiona – 10.000 Volvoa i 5.000 vozila iz programa Reno Traks (Renault Trucks).

U prvoj fazi, u Kalugi će se montirati kamioni iz najtežih familija FH i FM i to prvenstveno za rusko i okolna, tržišta u državama bivšeg SSSR-a, sa Euro III motorima, ali se kupcima nudi mogućnost ugradnje i pogonskih agregata koji ispunjavaju Euro IV i Euro V normative.

volvo-kaluga_02Izgradnja fabrike u Kalugi je počela 15. oktobra 2007. Završena je u rekordnom roku – za 11.500 radnih sati. U njenu izgradnju i opremanje je uloženo oko 100 miliona evra. Kada bude radila punim kapacitetom, zapošljavaće hiljadu radnika, od čega će 850 biti angažovano u neposrednoj proizvodnji.

Volvo je prvi zapadni proizvođač teških teretnjaka koji u Ruskoj Federaciji ima fabriku ovakve vrste. Ona je otvorena u pravom trenutku – tačno sedam dana od kako su u najvećoj državi na planeti na snagu stupile nove mere zaštite domaće proizvodnje, odnosno uvedene nove carine na uvozne kamione (zavisno od tipa) u visini od pet do 25 odsto.

volvo-kaluga_04Volvo kamionska korporacija inače već ima šestogodišnje iskustvo sa CKD montažom kamiona u Rusiji, jer je 2003. u moskovskom predgrađu Zelenograd počelo sklapanje kamiona koji su u polugotovom stanju stizali iz Volvoovih pogona u Švedskoj.

Švedska marka u Rusiji ima 39 autorizovanih radionica, uključujući dve kompanije ćerke – Volvo trak centre u Sankt Peterburgu i Moskvi, dok će gradnja trećeg centra – u Kalugi, početi u proleće ove godine.

U prvih jedanest meseci 2008. Volvo je u Ruskoj Federaciji isporučio 5.466 kamiona, 1.562 više nego u periodu januar-novembar 2007. Istovremeno, u tu državu je uvezeno i oko 5.000 polovnih Volvo kamiona. Volvo procenjuje da je u Ruskoj Federaciji u eksploataciji više od 50.000 njegovih kamiona različitih godišta, modela i verzija.