Volvo počinje da pravi kamion na gas

20.08.2014.

Volvo FE CNG_01 Volvo Trucks proširuje svoj evropski asortiman modela uvođenjem nove verzije modela Volvo FE koji radi samo na prirodan zemni gas – metan. Volvo FE CNG (komprimovani prirodni gas) prvenstveno je razvijen za zadatke koji podrazumevaju kratke cikluse vožnje sa čestim polascima i zaustavljanjima, kao što su sakupljanje otpada i lokalna distribucija. Opremljen je novim 9-litarskim Euro VI motorom na gas sa tehnologijom na bazi svećice i automatskim menjačem.

„Modelom FE CNG omogućavamo firmama da se puno voze po gradskim sredinama uz daleko manji ekološki uticaj. Mnogi gradovi širom sveta traže alternativu za kamione na dizel gorivo, posebno u oblasti rukovanja otpadom. Obnovljiva goriva su čest zahtev za obezbeđenje prodajnog ugovora“, kaže Kristina Erikson /Christina Eriksson/, menadžer odeljenja za alternativne pogonske grupe u Volvo Trucks.

Volvo FE CNG_02Metan ne ispušta miris kada sagoreva i sadrži vrlo malu količinu štetnih čestica. Ako se metan dobija od biogasa, tj. na bazi organskih materija, emisija ugljen-dioksida je do 70% manja nego kod kamiona sa dizel motorom.

Volvo FE CNG pogoni potpuno nov 9-litarski Euro VI motor sa tehnologijom na bazi svećice koji proizvodi 320 KS i maksimalan obrtni moment od 1.356 Nm.

„Tehnologija na bazi svećice je posebno pogodna za cikluse vožnje pri kojima kamion prelazi kratka rastojanja uz česte polaske i zaustavljanja“, objašnjava Kristina Erikson.

Pomoću potpuno automatskog menjača kamion zadržava iste izvanredne vozne karakteristike i produktivnost kao i standardni Volvo FE. Osim toga, automatski menjač obezbeđuje brži odziv pogonske grupe.

„Metan je gorivo koje će postati dugoročna održiva alternativa za dizel gorivo. Sada je u centru pažnje saradnja sa raznim javnim službama i privatnim korporacijama u vezi sa sastavljanjem relevantnih pravila i stvaranjem odgovarajućih preduslova za pozitivan razvoj“, kaže Lars Mertenson /Mårtensson/, direktor odeljenja za ekološka pitanja u Volvo Trucks.

Prodaja novog modela Volvo FE CNG u Evropi počinje u avgustu, a serijska proizvodnja početkom 2015.

Volvo FE CNG_03Činjenice o modelu Volvo FE CNG:

  • kamioni 4×2 (19 t) i 6×2 (19,5–26 t)
  • motor G9K, 9-litarski, Euro VI, sa tehnologijom na bazi svećice, 320 KS/1.356 Nm
  • potpuno automatski menjač Allison
  • dnevna kabina
  • sistem rezervoara za skladištenje do 160 m³ metana
  • 2×4 ili 2×3 rezervoara za komprimovani prirodni gas sa obe strane šasije

Činjenice o metanu:

  • metan je zajednički naziv za biogas i prirodni gas, pri čemu oba u velikoj meri sadrže metan. Prirodni gas je fosilni proizvod star od 40 do 500 miliona godina koji se eksploatiše iz velikih dubina ispod Zemljine kore.
  • biogas je sličan prirodnom gasu, ali je to obnovljivi gas koji se dobija bakterijskim razlaganjem organskih materija u sredini bez kiseonika. Može se, na primer, dobiti iz đubreta i drugog organskog otpada. Kada kamion radi na biogas, emisija ugljen-dioksida se smanjuje do 70% u poređenju sa kamionom koji radi na dizel gorivo.