Volvo predstavio nove funkcije i nove komponente na kamionima za teške terene

30.06.2015.

Volvo graš_nove funk i op_5Nakon prvog Volvo FMX kamiona, predstavljenog 2010-te, usledila je potpuno unapređena verzija 2013-te, uključujući inovativna rešenja kao što je Volvo dinamičko upravljanje. U 2015. Volvo Trucks uvodi seriju novih rešenja koja kamionima i vozačima omogućavaju da rade u teškim uslovima na inteligentniji i efikasniji način.

„Volvo kamioni uživaju dobar ugled zbog svog kvaliteta i pogonskih grupa. Dodajući inovativne karakteristike proširujemo asortiman opcija i jedinstvenih rešenja za veću produktivnost naših kupaca“, kaže Rikard Fric /Ricard Fritz/, potpredsednik marke Volvo Trucks.

Osim branika za teške radne uslove za Volvo FH seriju i revolucionarne funkcije automatske kontrole proklizavanja za Volvo FMX, sada je na raspolaganju još nekoliko novih funkcija i novih komponenti.

Volvo graš_nove funk i op_2Volvo dinamičko upravljanje sada može da se poruči i za kamione sa dvostrukom prednjom osovinom, što je vrlo česta konfiguracija u građevinskom segmentu. Pošto takvi kamioni često voze vrlo teške terete ili nadgradnje, prednosti u vožnji su više nego jasne. Osim znatno manjeg otpora pri skretanju na malim brzinama, upravljač se iz krajnjeg položaja automatski vraća u položaj za pravolinijsku vožnju, pa vozač ne mora da ulaže dodatn napor pri manevrisanju u uskim prostorima, čime štedi i vreme i energiju. Volvo dinamičko upravljanje, uvedeno 2013. i predstavljeno u hit filmu The Hamster Stunt na kanalu YouTube, sadrži elektromotor koji kompenzuje vibracije i pomeranje upravljača, istovremeno smanjujući silu potrebnu za upravljanje kamionom.

Maksimalan tehnički kapacitet dvostruke prednje osovine za Volvo kamione za teške radne uslove povećan je sa 18 na 20 tona. To vlasnicima omogućava veću produktivnost i fleksibilnost. Dodatni kapacitet direktno omogućava veće prihode, što je posebno dragoceno pri transportu teških tereta u građevinskom segmentu. Četvoroosovinski kamion ukupne mase 32 tone ima duži tovarni prostor, pa je fleksibilniji u pozicioniranju tereta, na primer, šljunka unutar kiperske nadgradnje. To omogućava vozaču da brže utovari maksimalnu količinu tereta a da ne prekorači dozvoljenu masu. Osim toga, veća korisna nosivost prednjih osovina dozvoljava postavljanje raznih konfiguracija dizalica i druge vrste primene pri kojima se velika masa prenosi na prednje osovine.

Volvo graš_nove funk i op_8Na mnogim tržištima se sve više traže vučni vozovi veće ukupne mase – od 50 do 76 tona. Da bi zadovoljila zahteve za težim vrstama primene i na auto putevima i na gradilištima, firma Volvo sada predstavlja fabričku petoosovinsku kombinaciju.

Volvo graš_nove funk i op_9Maksimalna nosivost dve prednje osovine iznosi 20 tona, dok tri zadnje osovine nose najviše 36 tona, što vlasnicima daje veću korisnu nosivost i fleksibilnost. Ovo rešenje je takođe pogodno za kamione sa pumpama za beton i velikim dizalicama kod kojih je potrebna ravnomerna raspodela tereta po osovinama. Pošto su osovinska opterećenja manja, mnoga od ovih vozila mogu da prelaze veća rastojanja po standardnim autoputevima, što ubrzava prevoz i omogućava veće prihode.

Kupcima vozila iz familije FMX se sada nudi i nova mogućnost kombinovanja vazdušno oslonjene zadnje pogonske osovine s prednjom pogonskom osovinom s lisnatim oprugama koja obezbeđuje najveću udobnost čak i kod kamiona sa pogonom na svim točkovima. Lisnate opruge su načelno dimenzionisane za najveće mase, dok vazdušno oslanjanje nudi fleksibilno podešavanje u skladu sa masom tereta. Time se olakšava vožnja i smanjuje habanje kamiona i putne površine, kao i zamaranje vozača. Pošto su vibracije manje, naročito kada se kamion vozi prazan, vozač može da održava veću prosečnu brzinu na neravnim putevima po gradilištima i da tako prevozi više materijala tokom svake smene. Osim veće udobnosti, vazdušno oslanjanje Volvo kamiona takođe nudi odstojanje od podloge od najmanje 300 mm, čime se efikasno štite sve osetljive komponente.

Volvo graš_nove funk i op_1Sada čak i kupci koji poruče doboš kočnice za rad u vrlo prašnjavim ili vlažnim uslovima mogu da iskoriste prednosti Volvo elektronskog kočionog sistema (EBS-a). Elektronika ovog sistema omogućava pristup raznim inteligentnim funkcijama kao što je pomoć pri kretanju uzbrdo u cilju bolje kontrole na strmim nagibima. Bezbednost je takođe veća zahvaljujući integraciji funkcija motorne kočnice i ritardera, što je poznato kao zajedničko kočiono dejstvo. Osim bolje kočione funkcije, EBS u kombinaciji sa doboš kočnicama nudi mogućnost korišćenja Volvo dinamičkog upravljanja (izuzev kod prednjih pogonskih točkova) i efikasnije promene stepena prenosa, pošto I-Shift dobija neke informacije od elektronskog kočionog sistema.

„Želimo da budemo vodeća marka u građevinskom segmentu, baš kao što smo u dugolinijskom. Ove nove karakteristike u kombinaciji sa našim potpuno unapređenim proizvodnim asortimanom jasno definišu novi standard za efikasnost građevinskog kamiona“, kaže Rikard Fric.

Osim vozila FMX, FH i FH16, Volvoov asortiman građevinskih vozila obuhvata i Volvo FL sa pogonom na četiri točka i ukupnom masom do 18 tona, kao i Volvo FE sa maksimalnom ukupnom masom od 26 tona. U kombinaciji sa rasprostranjenom radioničkom mrežom i naprednim uslugama za stalnu raspoloživost vozila, kupci mogu da iskoriste veliku fleksibilnost i kreiraju individualno prilagođena i bezbedna rešenja.

Pogledajte filmove o novim funkcijama i novim komponentama na Volvo kamionima namenjenim eksploataciji u teškim uslovima:

https://www.youtube.com/watch?v=-hW-vKo2CU0

https://www.youtube.com/watch?v=zkUya-NRQjQ

https://www.youtube.com/watch?v=-4nNHC5DGTk