Volvo sa tri zadnje osovine

09.04.2009.

volvo-tridem_01Ravnomernije osovinsko opterećenje, veća sposobnost prevoženja i veća udobnost – to su prednosti novih verzija Volvoovih šasija sa tri zadnje osovine i modernizovanim prednjim osovinama. Namenjene za teške kipere, mešalice, cisterne i druge primene.
Među novim rešenjima je i Volvo 8×4 Tridem, fabrički ugrađena trostruka osovina sa vazdušnim oslanjanjem i upravljanom osovinom iza pogonske tandem osovine. Sa tri osovine i kratkim zadnjim prepustom, teret se može optimalno rasporediti, što poboljšava efikasnost transporta. Rezultat – dobra stabilnost i odlično prijanjanje za podlogu, čak i u otežanim drumskim uslovima. Upravljana osovina iza pogonske osovine, u kombinaciji sa kratkim međuosovinskim razmakom, takođe znači da je kamionom veoma lako manevrisati.
Sa razmakom točkova od 3,7 metara i upravljivom osovinom iza pogonske osovine, radijus okretanja za kamion bruto mase 32 tone nije veći od samo 5,3 metara. Kad god je potrebno, osovina iza pogonskog tandema se može podići da se eliminiše trenje sa površinom puta, čime se smanjuju habanje pneumatika i potrošnja goriva.
volvo-tridem_02Volvo Tridem 8×4 je idealan za kipere i mešalice, kao i za cisterne, kamione za prevoz rasutih tereta i transport kontejnera sa teretima na tandem i podižućoj osovini do 33,5 tone i bruto masama do 42,5 tone.
Volvo Trucks takođe uvodi nekoliko novih varijanti dvoosovinskih upravljivih osovina sa vazdušnim oslanajnjem, koje su prilagođene za opterećenja do 20,5, 23 i 26 tona, odnosno između 1,5 i pet tona više u poređenju sa prethodnom generacijom kamiona za teške terete.
Asortiman prednjih osovina je proširen, sa mogućnošću opterećenja do 8,5 i devet tona za osovine sa vazdušnim oslanjanjem, odnosno osovine sa lisnatom oprugom.