Volvo Trucks dobio prestižnu nagradu red dot za dizajn proizvoda

13.03.2013.

Novi Volvo FH kompanije Volvo Trucks nadmašio je više hiljada međunarodnih proizvoda i oduševio stručnjake za dizajn, članove žirija koji mu je dodelio nagradu red dot za dizajn proizvoda – međunarodno priznatu oznaku koja se dodeljuje za izuzetan uspeh u dizajnu i jednu od najvrednijih potvrda dizajnerskog kvaliteta.

Dodeljivanjem nagrade red dot za dizajn proizvoda za 2013. godinu odaje se priznanje za izvanredan industrijski dizajn i pohvaljuje se tim koji je razvio koncepciju. Međunarodni žiri nagradio je samo najbolje inovativne radove u 19 kategorija – od 4.662 proizvoda prijavljenih ove godine od strane proizvođača, dizajnera i arhitekata iz 54 države širom sveta. Novi Volvo FH je dobio prestižnu nagradu u kategoriji 16: automobiska industrija i prevoz.

“Nagrada simbolizuje nekoliko godina napornog rada i odaje priznanje kreativnosti i inovativnom duhu kompanije Volvo Trucks”, kaže Rikard Orell, direktor sektora za dizajn u kompaniji Volvo Trucks. “Žiri je veliki naglasak stavio na dizajn i na uzbudljivi izgled novog FH vozila – na nešto čemu se obično ne daje visok prioritet pri dizajniranju komercijalnih vozila.”

Novi Volvo FH konstruisan je da u svom fokusu ima vozača; da postavlja nove standarde dizajna u kamionskoj industriji, a da istovremeno zadržava tradiciju kompanije Volvo, predstavljajući tehnologiju za uštedu goriva, delotvornu ergonomiju, vrhunsko upravljanje vozilom, pakete za pasivnu i aktivnu bezbednost.

“Dizajn i funkcionalnost nisu u suprotnosti – naprotiv, funkcionišu perfektno i harmonično. Novi FH odlikuje se funkcionalnim i dinamičnim dizajnom, a vozačima kamiona obezbeđuje najbolje radno mesto u ovoj grani industriji”, dodaje Rikard Orell.

“U današnje vreme visoka stručnost u dizajnu i ekonomski uspeh ne idu jedno bez drugog”, kaže profesor dr Peter Zec, osnivač i izvršni direktor takmičenja red dot. “Pobednici takmičenja red dot nagrađeni za 2013. godinu za dizajn proizvoda su protagonisti veoma razvijene kulture i industrije dizajniranja. Danas je sve teže uočiti razliku među dobro dizajniranim proizvodim. Često se dešava da posebni kvaliteti postaju uočljivi samo po detaljima. Međutim, kreacije koje polože test pred kritičnim očima međunarodnog žirija red dot takmičenja neće se izgubiti u masi, već će biti u stanju da se izbore sa globalnom konkurencijom.”

Više od 1.000 gostiju iz sveta dizajna, industrije, politike i medija prisustvovaće dodeljivanju nagrada na takmičenja red dot, koje će se održati 1. jula u Nemačkoj, u Aalto teatru, sedištu opere grada Esena. Tokom specijalne četvoronedeljne izložbe, od 2. do 28. jula 2013. godine, u muzeju red dot takmičenja biće predstavljen novi Volvo FH zajedno sa ostalim proizvodima koji su osvojili nagrade. Nakon toga, pobednički radovi postaće deo stalne postavke muzeja i biće izloženi najmanje godinu dana. Muzej se nalazi na lokalitetu svetske baštine, na rudničko-industrijskom kompleksu zvanom Zeche Zollverein u Esenu, gde se nalazi i najveća stalna izložba savremenog svetskog dizajna.

Izvor: Volvo Trucks Srbija

Pogledajte film o dizjaniranju kamiona Volvo FH

http://www.youtube.com/watch?v=Y194ZJioiwI