Volvo Trucks osvojio najviše priznanje festivala ADC Awards za reklamnu kampanju

11.04.2014.

ADC_2014-01Reklamna kampanja kompanije Volvo Trucks za uvođenje na tržište nove serije kamiona nastavlja da osvaja nagrade. Na međunarodnom takmičenju u oglašavanju, festivalu Kluba umetničkih direktora (Art Directors Club Awards), kampanja Volvo Trucks osvojila je najviše nagrada od svih nominovanih kandidata – uključujući i prestižnu Crna kocka (Black Cube).

Šest filmova testiranja nove serije kamiona snimanih uživo, uključujući i film The Epic Split, koji je postao hit na Internetu, pregledano je više od 100 miliona puta na kanalu YouTube. Na festivalu Kluba umetničkih direktora (Art Directors Club Awards), 9. aprila je došao trenutak da žiri izabere najkreativnije reklamne kampanje. Kampanja Volvo Trucks nominovana je u neverovatnom broju, od čak petnaest kategorija i osvojila je sedam zlatnih nagrada.

ADC_2014-02“Veoma smo počastvovani, jer to znači da Klub umetničkih direktora, čiji su članovi neki od vodećih svetskih stručnjaka u oblasti oglašavanja, smatra da je marketing kompanije Volvo Trucks najbolji na svetu”, kaže Per Nilson /Nilsson/, direktor Sektora za odnose sa javnošću u kompaniji Volvo Trucks.

Osim što je osvojila najveći broj nagrada u ukupnoj konkurenciji, kampanja Volvo Trucks je dobila i Crnu kocku /Black Cube/, Grand Prix nagradu ovog takmičenja. Ona se dodeljuje samo za one nominacije koje izraze kreativnost visokog kvaliteta, a poslednja je uručena 2011. godine. Nagrada Crna kocka dodeljuje se kandidatu samo ukoliko je odluka žirija jednoglasna. Ono što je posebno impresioniralo žiri festivala ADC je činjenica da je kampanja kompanije Volvo Trucks uspela da osvoji najširu publiku.

ADC_2014-03“Nakon sprovedene ankete, skoro polovina kupaca kamiona koja je pogledala filmove testiranja snimane uživo, navela je da sada postoji veća verovatnoća da će sledeći put prilikom kupovine kamiona izabrati Volvo. Za nas je to još jedan snažan pokazatelj da je kampanja uspešna”, kaže Per Nilson.

Druga prestižna nagrada dodeljena kompaniji Volvo Trucks je Klijent godine (Client of the Year), koja se dodeljuje kada klijent osvoji najveći broj nagrada u svim kategorijama takmičenja.

Podaci o kampanji sprovedenoj povodom uvođenja na tržište novih modela

– U okviru kampanje ukupno je distribuirano šest filmova: Balerina-kaskader, Kuka, Tehničar, Hrčak-kaskader, Potera i Epska špaga.

– Filmovi na spektakularan način prikazuju inovativne karakteristike nove serije kamiona.

– Filmovi su prikazani samo na YouTube.

Rezultati reklamane kampanje (od juna 2012. do marta 2014. godine):

– Broj pratilaca na Facebook stranici povećao se sa 16.000 na 330.000.

– Broj pretplatnika na YouTube povećao se sa 3.500 na 90.000.

– Broj pojedinačnih poseta na Volvo Trucks Internet stranici u Evropi udvostručio se sa oko 175.000 na 350.000 mesečno.

– Filmovi su pregledani više od 100 miliona puta na YouTube, a prosleđeni su drugim osobama skoro osam miliona puta.

– U medijima širom sveta bilo je više od 20.000 reportaža o filmovima.

– Procenjuje se da ovakav nivo publiciteta ima vrednosni ekvivalent od 126 miliona evra (172,6 miliona dolara).

– Prema istraživanju, skoro polovina kupaca kamiona koji su pogledali ove filmove izjavila je da sada postoji veća verovatnoća da će sledeći put izabrati Volvo prilikom kupovine kamiona.

Nagrade dodeljene kompaniji Volvo Trucks na festivalu Kluba umetničkih direktora 2014:

– Crna kocka /Black Cube/

– Klijent godine /Client of the Year/

– Sedam zlatnih, dve srebrne i četiri bronzane nagrade.

O festivalu Kluba umetničkih direktora:

Jedno od najprestižnijih takmičenja u oglašavanju u SAD. Nagrade se dodeljuju jednom godišnje od strane Kluba umetničkih direktora čije je sedište u Njujorku. Nagrada, uručena tokom ADC festivala u Majamiju, dodeljuje se od 1921. godine. Ove godine ceremonija dodele nagrada održana je 9. aprila. Više informacija potražite na: http://www.adcawards.org