Volvo Trucks počeo serijsku proizvodnju električnih kamiona za teške terete

15.09.2022.

Kompanija Volvo Trucks započela je serijsku proizvodnju teških električnih kamiona od 44 tone*, kao prvi svetski proizvođač teretnjaka koji kreće u taj poduhvat. Na početku serijske proizvodnje električnih kamiona za teške terete su modeli koji su inače najvažniji u asortimanu kompanije: FM, FH i FMX. Ovo su kamioni koji mogu da rade sa ukupnom masom od 44 tone*, a tri navedena modela obuhvataju oko dve trećine prodaje Volvo Trucks.

Uz ova tri najnovija, Volvo Trucks sada ima šest modela električnih kamiona u serijskoj proizvodnji na globalnom nivou – što predstavlja najširi asortiman električnih kamiona u celoj kamionskoj industriji.

“Ovo je prekretnica i dokaz da smo lideri u transformacije cele industrije teških komercijalnih vozila. Prošlo je manje od dve godine otkako smo prvi put predstavili svoje električne kamione za teške terete. Sada ćemo povećati obim proizvodnje i uvećati isporuke ovih sjajnih kamiona klijentima širom Evrope”, kaže Rodžer Alm, predsednik kompanije Volvo Trucks.

Serijska proizvodnja najtežih električnih Volvo kamiona počela je u fabrici Tuve, u Geteborgu, u Švedskoj, a naredne godine će uslediti proizvodnja u fabrici u Gentu, u Belgiji. Električne kamione Volvo proizvodi na istoj liniji kao i svoje konvencionalne teretnjake – zahvaljujući visokom nivou fleksibilnosti i efikasnosti montažnog procesa. Baterije isporučuje novi montažni pogon za baterije u Gentu.

Potražnja za električnim kamionima ubrzano raste na mnogim tržištima, a ono što je pokreće jeste potreba korisnika transportnih usluga za prebacivanjem na transport bez fosilnih goriva, kako bi ispunili svoje ciljeve u pogledu ekološke održivosti. Električna ponuda kompanije Volvo Trucks bi mogla da zadovolji potrebe za prevozom oko 45% svih dobara koja se danas transportuju u Evropi.**

“Prodali smo više od 1.000 primeraka naših električnih kamiona za teške terete i više od 2.500 električnih kamiona ukupno. To su i dalje male brojke, ali očekujemo značajan rast obima prodaje u narednih par godina. Do 2030. godine najmanje 50 odsto kamiona koje prodajemo na svetskom nivou trebalo bi da budu električni kamioni”, kaže Rodžer Alm.

Električni asortiman od šest modela kamiona kompanije Volvo Trucks pokriva širok spektar primene, poput gradske distribucije, prikupljanja i prevoza komunalnog otpada, regionalnog transporta i građevinarstva.

*Bruto kombinovana masa

** Prema statističkom istraživanju agencije Eurostat “Drumski prevoz po udaljenostima” (2018), 45% svih dobara koja se prevoze drumskim putem u Evropi transportuju se na udaljenosti kraće od 300 km.

Izvor: Volvo Trucks