Volvo Trucks uvodi sistem za upozoravanje na sudar sa kočnicom za vanredne situacije

07.10.2012.

Volvo Trucks je razvio sistem za upozoravanje na sudar sa kočnicom za vanredne situacije – napredni kočioni sistem za vanredne situacije sa ranim upozoravanjem na sudar – kako bi se sprečili teški udesi usled nepažnje.

Sudari otpozadi čine značajan udeo saobraćajnih udesa. Da bi rešio taj problem, Volvo Trucks je razvio sistem za upozoravanje na sudar sa kočnicom za vanredne situacije – napredni kočioni sistem za vanredne situacije koji takođe rano upozorava na sudar. Kočioni sistem, koji može da se poruči kod nove serije Volvo FH, razvijen je kako bi vozač mogao da izbegne ili ublaži većinu sudara otpozadi.

„U početku smo se pitali u čemu je stvarno problem. Odgovor je bio: nepažnja. Kada biste pratili saobraćaj ispred sebe sve vreme, ovakvi sistemi vam ne bi trebali“, kaže Karl-Juhan Almkvist /Carl Johan Almqvist/, direktor za bezbednost saobraćaja i proizvoda u kompaniji Volvo Trucks.

Novi sistem ima radar i kameru koji zajedno identifikuju i prate vozila ispred sebe. Sistem je napravljen tako da identifikuje i nepokretna i pokretna vozila i može da spreči sudar sa pokretnim ciljem pri relativnim brzinama do 70 km/h. Kada sistem detektuje vozilo u koje će kamion udariti pri trenutnoj brzini, sistem za upozoravanje aktivira crvenu lampicu na vetrobranskom staklu koja stalno svetli i ponovo usmerava vozačevu pažnju na put.

„Ne želimo da preuzmemo kontrolu od vozača, jer verujemo da mogu da reaguju na najbolji način i bezbedno zaobiđu vozilo“, kaže Almkvist.

Međutim, ako kamion ne detektuje nikakvu reakciju vozača, na primer, upravljanje ili kočenje, sistem aktivira trepćuću crvenu lampicu i kratke zvučne signale. Ako i dalje nema nikakve reakcije, sistem lagano aktivira kočnice. Ako ništa od ovoga nije efikasno, sistem aktivira kočioni sistem za vanredne situacije i čini sve što može da bi potpuno zaustavio kamion.

„U većini slučajeva, početni upozoravajući signali privlače pažnju vozača. A u retkim slučajevima kada se to ne desi, kočioni sistem za vanredne situacije i dalje sprečava teške udese“, kaže Karl-Juhan Almkvist.

U Evropi će kočioni sistemi za vanredne situacije postati zakonski obavezni za nove kamione do novembra 2015.

Izvor: Volvo d.o.o. Srbija