Volvoova iskustva na forumu o bezbednosti saobraćaja na putevima

04.12.2012.

Uvodno obraćanje: ambasador Švedske u Srbiji, Christer Asp

U beogradskom hotelu Metropol Palace započeo je rad dvodnevni švedsko-srpski forum o bezbednosti saobraćaja na putevima, koji organizuju Trgovinsko odeljenje Ambasade Švedske u Srbiji, Komitet za bezbednost saobraćaja Srbije, švedska agencija za bezbednost saobraćaja SweRoad i Volvo Trucks, kao generalni sponzor.

Forum se bavi pitanjima bezbednosti saobraćaja u Srbiji koja se mogu rešiti kroz značajna infrastrukturna ulaganja, kako na nivou države tako i na nivou lokalnih zajednica, kao što se i predviđa novom Nacionalnom strategijom za bezbednost saobraćaja 2013-2020, iniciranom od strane Vlade Republike Srbije, a finansiranom od strane Svetske banke. Autor strategije, Dick Johnsson iz Švedske, predstavnik firme Louis Berger, prvi put je govorio njenom sadržaju kao i o oblastima koje su u fokusu Strategije.

Strategija se, između ostalog, zasniva na podizanju svesti o značaju bezbednosti saobraćaja. Veliki broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom u Srbiji svedoči o tome da se saobraćajno okruženje mora poboljšati. Zato su na ovom forumu predstavljena iskustva iz Švedske i Srbije. I nekoliko švedskih preduzeća predstavlja rešenja iz oblasti koje su preporučene Strategijom, kao što su Inteligentni transportni sistemi (ITS), Automatska saobraćajna kontrola (ATC) kao i rehabilitacija i održavanje puteva, koja se mogu primeniti i u Srbiji.

Kao jedna od smernica u povećanju bezbednosti saobraćaja, predstavljena je Inicijativa „Vižn Zero“ (Vision Zero Iniciative), koja se primenjuje u Švedskoj. Prema postignutim rezultatima, Švedska je uspela da ispuni cilj Evropske unije i da prepolovi broj smrtnih slučajeva u saobraćaju, čime je, u odnosu na broj stanovnika u državi, dostigla najnižu stopu smrtnosti u saobraćaju u svojoj istoriji (dnevno samo jedna saobraćajna nesreća sa smrtnim ishodom, petoro mrtvih na 100.000 stanovnika; Srbija: u proseku dnevno troje mrtvih u saobraćaju, 10 na 100.000 stanovnika).

Na ovaj skup je pozvano više od 400 predstavnika državnih i opštinskih organa vlasti, kao i brojne švedske i srpske firme. Ministarstvo saobraćaja Republike Srbije zvanično podržava ovaj Forum, na kome učestvuju i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za arhitekturu i urbanizam, Agencija za bezbednost saobraćaja, JKP putevi Srbije, Saobraćajni i Građevinski fakultet.

Na Forumu učestvuju i firme Evocon (uvozi i servisira mašine koje proizvodi Volvo Construction Equipment), Husqvarna, Sensys Traffic, Blinkfyrar.

Prvog dana prisutnima se, zanimljivim izlaganjem, obratio i direktor Volvo kamiona u Srbiji, Johan Björnör, koji je podsetio na izuzente uspehe kompanije Volvo u poboljšanju bezbednosti saobraćaja. „Naša Zero vizija podrazumeva da nijedan Volvo kamion ne učestvuje u saobraćajnoj nesreći. Mi smo se približili tom cilju – kroz kontinuiranu posvećenost sigurnijoj vožnji, kroz razvoj i proizvodnju bezbednijih vozila, ali, posredno, i kroz gradnju bezbednijih puteva. Podsećam da su još 1927. godine osnivači kompanije Volvo proklamovali: osnovni princip u razvoju i proizvodnji Volvo vozila jeste i uvek mora da bude bezbednost.

Mada su već odavno poznati, podsećam i na neke od izuzetnih Volvoovih doprinosa većoj bezbednosti vozača, putnika i vozila. Recimo, Volvo je 1959. prvi patentirao sigurnosni pojas na tri tačke. Godinu kasnije, 1960-te, Volvo Trucks uvodi prvu bezbednu kabinu, 1969. počinje s radom naš istraživački tim koji se bavi prikupljanjem i analizom podataka iz nesreća u kojima su učestvovali Volvo kamioni; 1979. Volvo je prvi proizvođač kamiona koji sigurnosne pojaseve uvodi kao standardnu opremu; 1996. Volvo je opet prvi u kamionskoj industriji koji uvodi sistem za sprečavanje podletanja automobila pod kamion pri frontalnim sudarima (FUPS); 2005. Volvo je prvi proizvođač kamiona koji nudi fabrički ugrađen Alcolock uređaj kao opciju (sprečava pokretanje vozila ako je vozač u alkoholisanom stanju); 2008: Volvo Trucks uvodi DAS (Driver Alert Support), sistem koji registruje da li je vozač pospan – praćenjem pozicije kamiona između oznake na putu; 2009. Volvo Trucks uvodi elektronski program za kontrolu stabilnosti (ESP – Electronic Stability Program) za sve kombinacije svojih kamiona. Posao smo, naravno nastavili, pa sada nudimo treću generaciju kamiona FH, koji je najbezbedniji Volvo kamion ikada napravljen.“

Gospodin Björnör je učesnike foruma upoznao i sa idnikativnim podacima o učešću kamiona u saobraćajnim nesrećama. „Po aktuelnoj statistici, teški kamioni su uključeni u 17 % svih fatalnih saobraćajnih nesreća na evropskim putevima. U njima smrtno strada 15 odsto osoba koje se nalaze u kamionskim kabinama; 65 odsto strada u automobilima, a 20 odsto su ostali učesnici u saobraćaju. Polovina nastradalih u kamionskim kabinama fatalno je završila zbog prevrtanja ili skretanja kamiona sa puta, što je najčešći tip udesa u kojima učestvuju teretnjaci. U 35% svih fatalnih nesreća kamion se iz nekog razloga prevrnuo na bok, što se može dogoditi čak i pri nižim brzinama, recimo u raskrsnicama sa kružnim tokom. Da bi smanjili mogućnost od prevrtanja, uveli smo optimizovan ESP za sve kombinacije vozila (tegljači, solo kamioni).

Volvo Adaptive Cruise Control

Drugi najčešći uzroci nesreća u kojima učestvuju kamioni jeste kada teretnjak svojim prednjim delom udara u drugi kamion (10% udara u zadnju desnu stranu, 20% naletanja na celi zadnji deo kamiona, 5% naletanja kamiona na putničko vozilo). To je razlog zbog kojeg sprovodimo test udara u barijeru sa svim našim kamionima.

A šta se događa u 20 odsto nesreća u kojima učestvuju kamioni i nezaštićeni u saobraćaju, pre svih pešaci? U pet odsto tih nesreća kamion naleće na pešaka napred, u pet odsto naleće na pešaka pri kretanju unazad, u 25 odsto nesreća kamion naleće na motociklistu/biciklistu, u 20 odsto nesreća kamiona naleće na pešaka kada skreće sa pravca, u 10 odsto kamion udara u pešaka koji mu je sa desne strane kabine – u „mrtrvom“ uglu…

Ko je najčešći krivac saobraćajnih nesreća u kojima učestvuju kamioni? U 10 odsto se krivica može pripisati samom vozilu – kamionu, u 30 odsto putu i putnom okruženju, ipak u 90 odsto nesreća krivac je vozač! Dakle, zaključili smo da je oko 90% svih nezgoda rezultat ljudskog ponašanja. U cilju sprečavanja nesreća u kojoj ljudski faktor igra odlučujuću ulogu, Volvoovi prioriteti su u četiri oblasti: nepažnja, alkohol, brzina i upotreba pojasa. Umoran ili ometen vozač je opasan vozač – kako za sebe, tako i za druge. Na primer, pisanje tekstualne poruke na mobilnom telefonu dok se vozi povećava rizik sudara za 23 puta! Čak i male količine alkohola utiču na rasuđivanje. Jedna od svake tri fatalne nesreće dešava se jer je vozač bio pod uticajem alkohola ili droge. Preterana brzina može da skrati putovanje za nekoliko minuta, ali može da dovede i do užasnih posledica. Porast brzine drastično utiče na zaustavni put kamiona. Rezultati Volvoovog tima za istraživanje nesreća su precizni i jasni: najmanje 60% vozača kamiona koji su poginuli ili su povređeni u saobraćajnim nesrećama mogli su da prežive ili pretrpe mnogo manje povrede da su koristili pojas!

Volvo nastoji da, koliko god je to moguće, spreči nesreće pre nego što se one (uz „podršku“ vozača) dogode. Razvoj novih bezbednosnih sistema se vrši na osnovu toga kako ljudska bića funkcionišu i reaguju. U tom kontekstu, vozačevo okruženje je izuzetno važno.

Volvo Driver Alert Support

Naši noviji pomaci u preventivnoj zaštiti obuhvataju više oblasti. Recimo, to je napredna dinamika vozila: razvili smo i ugrađujemo nekoliko sistema koji povećavaju dinamičnu stabilnost kamiona u vanrednim situacijama i pri brzim manevrima, kao što su ESP (Electronic Stability Program) i sistem za kontrolu prianjanja (TCS – Traction Control Sistem). Nadalje, sistem za upozoravanje vozača (DAS – Driver Alert Support) je napravljen da vozač zna kada drugačije vozi nego obično. DAS ’motri’ na komande sa upravljača i ponašanje vozila tako što video kamera prati poziciju kamiona u saobraćajnoj traci.

Headway podrška je opšti naziv za različita rešenja koja pomažu da vozač održava bezbedno rastojanje od vozila ispred. To uključuje podešavajuću kontrolu kretanja (ACC – Adaptive Cruise Control ), koja je dostupna na mnogim modelima Volvo kamiona.

Volvo Alcolock

Pre nekoliko godina, kupcima u Švedskoj, Volvo Trucks je u svojim kamionima ponudio opcioni Alcolock sistem. Uspešno je testiran u Francuskoj 2008-me, pa je Volvo Alcolocks sada široko dostupan u Evropi. Od 2010. svaki treći kamion Volvo prodat u Švedskoj je opremljen Alcolock sistemom.

Važno je, međutim, zapamtiti da svi ovi elektronski i drugi mehanički pomoćnici ili funkcije ne mogu preuzeti odgovornost za upravljanje vozilom, koja i dalje ostaje u nadležnosti vozača.

U preventivi za smanjenje povreda u saobraćajnim nesrećama Volvo već decenijama ima vodeću poziciju – naši kamioni su bezbedni koliko je to najviše moguće. Kabine naših kamiona su testirane i u najtežim svetskim bezbednosnim testovima. Zone ‘gužvanja’, materijali unutar kabine koji preventivno deluju u smanjivanju povreda, sigurnosni pojasevi u tri tačke i vazdušni jastuci su neki primeri zaštitne opreme i sistema koji štite vozača u slučaju sudara.

Pojas u tri tačke je priznat kao najvažniji deo u automobilskoj bezbednosti. Uprkos tome, samo 57% od svih država ima zakone koji zahtevaju da svi putnici u vozilu koriste pojaseve. U siromašnim zemljama ova brojka iznosi samo 38%. Da bi se one poboljšale, Volvo aktivno podržava nekoliko projekata čiji je cilj da se poveća upotreba pojaseva na sedištima. Na primer, glavni je sponzor ETSC PIN nagrade Evropskog saveta za bezbednost saobraćaja, a učestvuje i u studijama o upotrebi sigurnosnih pojaseva koje sprovodi NTF – švedsko nacionalno društvo za bezbednost saobraćaja na putevima.

Volvo Trucks razvija i rešenja za zaštitu pešaka i drugih korisnika saobraćajnica. Jedan od primera naše aktuelne ponude je Sistem za sprečavanje podletanja automobila i drugih učesnika u saobraćaju ispod kabine (pri frontalnim sudarima). Putnici u automobilima su često žrtve udesa koji uključuju teške kamione. FUPS (Front Underrun Protection System) u suštini apsorbuje energiju koju prima struktura kabine. Montira se ispod prednjeg dela vozila da bi sprečio da automobil ili drugo vozilo postane zarobljeno ispod kabine i pruža zaštitu za putnike automobila uključenih u frontalne sudare sa kamionima. Volvo je FUPS predstavio sedam godina pre nego što je postao obavezan u Evropi. Volvo je prvi proizvođač kamiona u svetu koji može da ponudi sličnu zaštitu na zadnjem delu vozila (RUPS), a i bočne strane kamiona mogu da budu opremljene zaštitom od podletanja (SUP) – na dobrobit nezaštićenih učesnika u saobraćaju.

Lane Changing Support

Sistem podrške pri napuštanju linije kretanja (LCS – Lane Changing Support), ’drži na oku’ takozvani ’mrtvi ugao’ sa suvozačeve strane koji retrovizor ne može da pokrije. Kada vozač pokrene indikator za promenu saobraćajne trake (’migavac ’), radar LCS sistema proverava da li vozilo ima nekog drugog učesnika u saobraćaju u ’mrtvom uglu’. Ako takav postoji, vozač se upozorava svetlosnim i/ili zvučnim signalom.

Među ovim pomoćnicima su i kamere za sa integrisanim displejem koje omogućavaju vozačima da vidi šta se dešava ispred, iza ili na bočnim stranama kamiona.

Ipak, činjenica je da većina saobraćajnih nesreća podrazumeva elemente koji su izvan naše kontrole. Da bi uspeli u našoj viziji ’Nula nezgoda sa Volvo kamionima’, očekujemo veću posvećenost bezbednosti i od drugih aktera u transportnom sektoru: društva, vlasti, drugih industrijskih grana, visokoškolskih ustanova. I nama i svim drugim u fokusu moraju da budu nepažnja učesnika u saobraćaju, alkohol, brzina i upotreba pojaseva. Otuda predlažemo zajedničke napore i aktivnosti: širu i ozbiljniju spoznaju problema nepažnje (fokus na život vozača i njegovo radno vreme); podsticanje upotrebe Alco-lock suistema (usklađivanje zakonodavstva, usvajanje propisa o 0 promila alkohola u krvi); pojačan nadzor brzine; harmonizacija zakonodavstva u propisima o upotrebi sigurnosnih pojaseva /usvajanje ‘nulte tolerancije’ za vezivanje-korišćenje).

Naši napori u ovoj oblasti već daju mnoge dobre rezultate. Recimo, 1987. bezbednost saobraćaja u Brazilu je sa hiljadama poginulih i desetinama hiljada povređenih u nezgoda bila vrlo kritična. Situacija je bila daleko od održive. Volvoov odgovor je bio: obiman program bezbednost saobraćaja, najduža kampanja za promociju bezbednosti saobraćaja ikada sprovedena u Brazilu. Primarni cilj je bio da se promoviše svest o problemu i pronađu načini za poboljšanje situacije u saobraćaju. Ponosni smo da kažemo da je Volvoov program bezbednosti saobraćaja u Brazilu osvojio veliko priznanje za aktivan doprinos smanjenom broju saobraćajnih nesreća i smrti na drumovima.

Volvo kompanije za proizvodnju automobila, kamioni i autobusi zajednički obavljaju istraživanja saobraćajnih nesreća u Kini. Ideja je da se istraživanja, koja obuhvataju automobile, kamione i autobuse, odvijaju u saradnji sa lokalnim organizacijama i univerzitetima. Volvo ovo radi u cilju sticanja više znanja o sve intenzivnijem kineskom saobraćajnom okruženju, što može da pomogne da najsavremeniji sistemi na njegovim vozilima i tamo funkcionišu optimalno.

Svake godine Volvo Trucks „prepoznaje“ najbezbedniju flotu u Severnoj Americi – kroz svoju nagradu za bezbednost. Dve flote sa najbezbednijom evidencijom vožnje i vrhunskim bezbednosnim programima dobijaju po 25.000 dolara – nagradu koju mogu da koriste za svoje bezbednosne aktivnosti.

Volvo Truck poklanja veliku pažnju i bezbednosnoj edukaciji – odraslih, ali i dece. Naša kompanija je pokrenula inicijativu da se deca još u osnovnoj školi upoznaju sa ulogom koju kamioni imaju u svakodnevnom životu, a posebno sa bezbednosnim aspektima drumskog transporta. Ovakvu vrstu obrazovanja Volvo Trucks sprovodi u nekoliko država i pozivamo ostale proizvođača kamiona da urade isto.

Nadam se da će sva naša iskustva s bezbednošću biti od velike koristi i u Srbiji. Upravo zbog toga, naša kompanija je generalni sponzor prvog švedsko-srpskog foruma o bezbednosti saobraćaja na putevima“, rekao je, između ostalog, direktor Volvo kamiona u Srbiji, gospodin Johan Björnör.

Fotografije na forumu snimljene aparatom Nikon

Eksluzivna foto oprema sajta: Nikon; prodaja i servis: www.refot.com