Vozač iz Estonije regionalni pobednik Volvoovog takmičenja u ekonomičnoj vožnji

04.09.2014.

DFC Slov pob_03Prošlog petka na trkačkoj stazi Slovakia Ring, u blizini Bratislave, održano je regionalno finale takmičenja The Drivers’ Fuel Challenge 2014 za tržište Srednje i istočne Evrope. U poslednjoj rundi regionalnog finala, Estonac Are Muil /Aare Müil/, potvrdio je svoje nenadmašne sposobnosti kao vozač sa najmanjom potrošnjom i postao šampion za tržište Srednje i istočne Evrope za 2014. i dobitnik glavne nagrade: novog automobila Volvo S60. Are Muil će uskoro, zajedno sa drugoplasiranim Jonasom Gudaskasom iz Litvanije i trećeplasiranim Miškom Đokovićem iz Srbije, ušestvovati na svetskom finalu u Švedskoj, koje će se održati već 19. septembra.

Volvo Trucks je ovo takmičenje pokrenuo na globalnom nivou 2011. i od tada se na tržištu Centralne i istočne Evrope održava svake godine. Ove godine učestvovalo je skoro 3.200 profesionalnih vozača kamiona, koji su prošli kvalifikacije u 15 država centralne i istočne Evrope.

Od 28. do 30. avgusta 15 nacionalnih šampiona u ekonomičnoj vožnji okupilo se u Slovačkoj da oprobaju svoje veštine jedni protiv drugih na velikom regionalnom finalu. Finalna runda je održana 29. avgusta na stazi Slovakia Ring, blizu Bratislave.

DFC Slov pob_01U petak prepodne svih 15 finalista težilo je da postigne savršeni balans između brzine, vremena i potrošnje goriva tokom žestoke prve runde takmičenja. Samo četvorica vozača, najbolja dvojca iz dve grupe – kombinacije dva Volvo kamiona, kvalifikovala su se za finalnu i odlučujuću rundu koja je održana istog popodneva. To su bili predstavnici Estonije, Litvanije, Slovenije i Srbije.

Prepodnevne i poslepodnevne runde u Slovačkoj sastojale su se od vožnje dva kruga na stazi Slovakia Ring. U svakoj rundi se vozilo ukupno 11.844 m. Tu razdaljinu je trebalo preći za manje od 16 minuta i 30 sekundi sa najmanje mogućom potrošnjom goriva.

Tek na gala večeri, koja je održana u petak uveče, objavljena su imena pobednika i top tri vozača koji će predstavljati region Centralne i istočne Evrope na svetskom finalu u Švedskoj.

„Samim time što ste se kvalifikovali na regionalno finale takmičenja Drivers’ Fuel Challenge, jasno ste pokazali ne samo vaše sjajne vozačke sposobnosti, nego i vaš doprinos ekonomičnoj vožnji, koja je izuzetno važna kako za prevoznike tako i za očuvanje okoline”, izjavio je Tom Jorning /Jörning/,generalni direktor tržišta Centralne i istočne Evrope, prilikom obraćanja svim finalistima na ceremoniji dodele nagrada.

„Budite uvereni da, bez obzira koje ste mesto osvojili na današnjem finalu, svi vi ste pobednici i možete biti ponosni na vaš uspeh – to što ste najefikasniji vozači i nacionalni šampioni u ekonomičnoj vožnji u vašim državama”, dodao je Tom Jorning.

DFC Slov pob_02Pobednik takmičenja, Are Muil iz Estonije, koji je imao najnižu potrošnju goriva od 2,34 l, pored titule regionalnog šampiona, osvojio je i automobil Volvo S60.

„Veoma sam srećan i oduševljen što sam pobedio na ovom takmičenju, jer je to bio jedan od mojih ciljeva koje sam postavio pre dve godine, kada sam osvojio drugo mesto. Sada, moja osećanja mogu da se porede sa onim kada sam 1996. osvojio estonski nacionalni šampionat”, rekao je Are Muil.

„Naravno, puno sam se pripremao za ovo takmičenje, proučavajući šta sve utiče na potrošnju goriva. Radio sam zajedno sa estonskim Volvo Trucks timom, posebno sa trenerom vozača vezano za problem efikasne potrošnje. Mislim da je Volvo Trucks demonstrirao potpuno nov vid ekonomičnosti i važnosti saradnje između vozača i kamiona. To je jedini način da se postignu dobri rezultati u ekonomičnosti potrošnje goriva”, dodao je Are.

Jonas Gudauskas iz Litvanije i Miško Đoković iz Srbije zauzeli su drugo i treće mesto.

Vrlo brzo posle takmičenja u Slovačkoj, najbolja tri vozača sa tržišta Centralne i istočne Evrope čeka još veći izazov: svetsko finale koje će se 19. septembra održati u Geteborgu, u Švedskoj. Tamo će im se pružiti prilika i za još nešto više: dominaciju na svetskom nivou.

 

Rezultati top 4 vozača na finalu The Drivers’ Fuel Challenge 2014 by Volvo Trucks za tržište Centralne i istočne Evrope:

 

Mesto Vozač Kompanija Država Potrošnja u finalnoj rundi (l) Prosečna potrošnja (l/100 km) Vreme
Are Muil Aspar-Trans OÜ Estonija 2,34 19,50 15:59:37
Jonas Gudauskas Gran Taralrud Litvanija 2,50 20,83 16:03:18
Miško Đoković Grade Trans Srbija 2,53 21,08 16:03:31
Milko Cucek TIB d.o.o. Slovenija 2,54 21,17 16:09:59

 

Činjenice o pobedniku MCEE Finala The Drivers’ Fuel Challenge 2014:

 

 • Are Muil, Estonac, 41 g
 • Profesionalan vozač kamiona duže od 20 godina
 • Vlasnik Aspar-Trans i vozač po potrebi. Njegova kompanija zapošljava 25 ljudi i ovog proleća proslavila je 20 godina od osnivanja. Flota se sastoji od 17 vozila, većina od njih su Volvo kamioni (za dugolinijski saobraćaj, građevinarstvo i prevoze aero i generalnih tereta). Dugolinijski saobraćaj se vrši uglavnom u Skandinaviji, ali i u drugim evropskim državama, a „građevinski” i ostali kamioni se koriste na lokalnom tržištu.
 • Osvajač drugog mesta na finalnom The Drivers’ Fuel Challenge 2012 godine za tržište Centralna i istočna Evropae.
 • Kamionski reli-vozač, entuzijasta sa svojim GAZ51 (osvojio je četiri puta estonski šampionat i još 150 trofeja na sličnim takmičenjima.).

15 finalista u Slovačkoj (2014):

 • BiH:               Emir Salihović
 • Bugarska:     Plamen Ivanov
 • Crna Gora:    Saša Marković
 • Češka:            Tomas Knikner
 • Estonija:       Aare Müil
 • Hrvatska:      Ivan Batalić
 • Letonija:       Maris Martinsons
 • Litvanija:      Jonas Gudauskas
 • Makedonija:  Petre Gjurevski
 • Mađarska:    Ferenc Benczik
 • Poljska:          Paweł Ozimek
 • Rumunija:    Adrian Tintea
 • Slovačka:       František Oravec
 • Slovenija:      Milko Cucek
 • Srbija:            Miško Đoković