Vozač iz Mađarske pobednik takmičenju The Drivers’ Fuel Challenge 2013 kompanije Volvo Trucks za tržište Srednja i istočna Evropa

23.10.2013.

DFC_final_01Na trkačkoj stazi Grobnik u Hrvatskoj, 19. oktobra je održana najuzbudljivija – završna faza takmičenja The Drivers’ Fuel Challenge 2013. U finalnoj rundi, u žestokoj konkurenciji 14 takmičara iz država članica tržišta Srednja i istočna Evropa (Market CEE), pobedio je Zoltan Simon /Zoltán Simon/ iz Mađarske i tako postao šampion tržišta Srednja i istočna Evropa u ekonomičnoj vožnji i dobitnik glavne nagrade – novog automobila Volvo V40.

Kompanija Volvo Trucks 2011. godine je pokrenula takmičenje na globalnom nivou, a ove godine održano je drugi put za redom u organizaciji kompanije Volvo Trucks za tržište Srednja i istočna Evropa. Glavni fokus takmičenja je prikazivanje ključnog uticaja vozača na efikasnu potrošnju goriva. Bez obzira na savremenu tehnologiju kamiona, vozač i dalje ostaje presudan faktor u smanjenju potrošnje goriva, a samim tim i izduvnih gasova, što zauzvrat donosi značajne uštede za ekologiju i doprinosi smanjenju troškova transportnih kompanija.

DFC_final_03Ovogodišnje takmičenje Drivers’ Fuel Challenge bilo je veoma uspešno. Skoro 3.200 vozača iz država članica tržišta Srednja i istočna Evropa (Market CEE) učestvovalo je na brojnim lokalnim kvalifikacijama, a to je bezmalo dva puta više nego 2012. godine kada je zabeležen impresivan broj učesnika.

Predstavnici država članica tržišta Srednja i istočna Evropa – samo 14 državnih šampiona u ekonomičnoj vožnji, sastali su se u subotu ujutru na trkačkoj stazi Grobnik da bi u prvom, jutarnjem krugu međusobno testirali svoje veštine i kvalifikovali se za finalnu rundu takmičenja koja se održavala u poslepodnevnim satima.

DFC_final_02I jutarnja i poslepodnevna runda finalnog takmičenja u Hrvatskoj sastojale su se od dva kruga vožnje trkačkom stazom Grobnik. Dužina trase u svakoj rundi bila je 8,4 km, a zadatak je bio da se za 14 minuta potroši što manje goriva. Samo četiri vozača, po dva najbolja iz svaka dva takmičarska vozila Volvo FH, plasirala su se u finalnu, odlučujuću rundu koja se odvijala u popodnevnim satima. To su bili takmičari iz Republike Češke, Mađarske, Poljske i Slovenije.

Tokom gala večere, održane u subotu uveče, upriličen je najuzbudljiviji i najduže očekivani momenat čitave manifestacije – objavljivanje konačnih rezultata prva četiri vozača, od kojih je jedan postao šampion tržišta srednja i istočna Evropa na takmičenju The Drivers’ Fuel Challenge 2013.

DFC_final_04Tom Jorning /Tom Jörning/, direktor tržišta Srednja i istočna Evropa grupacije Volvo Trucks, počeo je svoj govor na ceremoniji dodele nagrada, obraćajući se svim finalistima:

„Danas smo dobili novog drumskog heroja – on vozi inteligentno, ekonomično i bezbedno i zna da izvuče maksimum iz kamiona i iz poslednje kapi goriva…S obzirom na to da ste finalisti takmičenja Drivers’ Fuel Challenge kompanije Volvo Trucks, dokazali ste da deo nekolicine odabranih vozača – i da ste dostojni titule“, rekao je Jorning.

„Bez obzira na poziciju osvojenu tokom današnjeg finala, budite uvereni da ste svi pobedili. I možete da budete ponosni na svoj veliki dosadašnji uspeh – da ste najefikasniji vozači – nacionalni šampioni u ekonomičnoj vožnji u državama iz kojih dolazite“, dodao je Tom Jorning.

DFC_final_05Pobednik takmičenja, Zoltan Simon iz Mađarske, koji je postigao najnižu ukupnu potrošnju goriva od 2,18 litara tokom poslednjeg kruga takmičenja održanog u subotu, osvojio je titulu šampiona takmičenja The Drivers’ Fuel Challenge 2013 za tržište Srednja i istočna Evropa i postao dobitnik automobila marke Volvo V40.

„Tokom finala u Hrvatskoj bio sam malo nervozan, ali verovao sam u sebe. Samo sam pratio sopstveni stil vožnje – ekonomičan i istovremeno dinamičan. Vozio sam onako kako svakodnevno vozim. A sada sam siguran da to i jeste savršeno rešenje“, rekao je Zoltan Simon.

„Iako sam zbog toga i došao u Hrvatsku, kraj priče je premašio moje snove – pobedio sam na takmičenju! Veoma se radujem i ponosan sam na svoj rezultat i već danas ću početi da se pripremam za narednu godinu, za svetsko takmičenje The Drivers’ Fuel Challenge!“, dodao je Simon.

Tomas Horcicka iz Republike Češke i Stanislav Merzejevski iz Poljske, zauzeli su drugo, odnosno treće mesto.

 

Rezultati prva četiri vozača na takmičenju The Driver’ Fuel Challenge 2013 kompanije Volvo Trucks, tržište Srednja i istočna Evropa:

 

Pozicija Vozač Kompanija Država Ukupna potrošnja goriva u finalnoj rundi  (l) Prosečna potrošnja goriva   (l/100 km) Vreme
I mesto Zolan Simon SIMON Zoltán EV Mađarska 2,18 25,95 12:58.92
II mesto Tomas Horcicka CSAD Rychnov Češka Republika 2,24 26,67 12:06.71
III mesto Stanisłav Merzejvski Stanisław Mierzejewski PUH Poljska 2,26 26,90 13:48.63
IV mesto Krištof Urivec Floro Transport  Florijan Koselj s.p Slovenija 2,36 28,10 13:00.82

 

Podaci o pobedniku takmičenja The Drivers’ Fuel Challenge 2013

 

Zoltan Simon, Mađar, 33 godine, oženjen, troje dece

Radi kao profesionalni vozač kamiona od 1999. godine, do sada je prešao oko 2,5 miliona km

Od 2008. godine  aktivan vozač i vlasnik malog transportnog preduzeća SIMON Zoltan EV, u voznom parku ima kamione Volvo FH i FM (supruga i otac takođe rade sa njim)

Pobednik lokalnog takmičenja – Važna je svaka kap – Mađarska, 2011. godine

Osvojio III mesto na finalu mađarskog takmičenja The Drivers’ Fuel Challenge 2012. godine

 

14 učesnika finalnog takmičenja za tržište Srednja i istočna Evropa, Hrvatska (2013):

 

Bosna i Hercegovina: Kemal Alikadić

Bugarska:                     Kančo Kančev/Kancho Kanchev

Estonija:                        Raimo Rand

Hrvatska:                      Petar Šimunović

Letonija:                        Guntis Lipinš/Guntis Līpiņš

Litvanija:                       Danas Tumosa

Mađarska:                     Zoltan Simon

Makedonija:                 Goce Stoimenov

Poljska:                          Stanislav Merzejevski/Stanisław Mierzejewski

Republika Češka:         Tomas Horcicka

Rumunija:                     Florin Olteanu

Slovačka:                       Juraj Balog

Slovenija:                      Krištof Urivec

Srbija:                            Miško Đoković