Za švajcarski Aarau 13 Volvoovih hibridnih autobusa

17.07.2013.

Volvo_7900_Hybrid_Switzerland_2013 Nakon dvogodišnje probe Volvoovog hibridnog solo autobusa, švajcarski prevoznik AAR bus + bahn iz mesta Aarau, opredelio se za kupovinu 13 novih autobusa Volvo 7900 Hybrid. Tokom probnog perioda su, između ostalog, vršena ispitivanja potrošnje goriva, poštovanja reda vožnje, komfora za putnike i nivoa buke.

Mathias Grünenfelder, predsednik AAR autobus + bahn, smatra da je ulaganje u hibridne autobuse dobra investicija jer će autobusi smanjiti potrošnju dizela i na taj način biti jeftiniji za eksploataciju. On ovu kupovinu vidi kao nešto korisno i za građane i za životnu sredinu u Aarau.
“Ovim vozilima ćemo uštedeti oko 100.000 litara dizela godišnje. Dakle, postigli smo dvostruku dobit – i ekološku i ekonomsku”, kaže Grünenfelder.

U Švajcarskoj je u eksploataciji blizu 60 Volvo hibridnih autobusa. Po Žan-Pjer Roemeru /Jean-Pierre Roemer/, ključnom prodavcu Volvo autobusa i kamiona u Švajcarskoj, interesovanje za ovu tehnologiju u toj državi raste.
“Iskustvo naših kupaca sa hibridnim autobusima Volvo govori da se ostvaruju ekonomske i ekološke prednosti kao rezultat značajne uštede goriva i smanjenja emisije”, kaže Žan-Pjer Roemer.

Sa kupovinom 13 Voloova, Araau je prvi švajcarski grad sa značajnim brojem hibridnih autobusa u voznom parku, što predstavlja važan primer u transportnom sektoru. Hibridni Volvo autobusi će se sukcesivno uvoditi u eksploataciju od januara do maja naredne godine.

Volvo hibridni autobusi se u potpunosti kreću na struju do brzine od 15-20 km/h. Na većim brzinama autobus dobija dodatnu snagu od malog četvorocilindarskog motora koji troši biodizel. Energija dobijena kočenjem se skladišti u baterije i ponovo koristi za napajanje elektro motora i pomoćnih sistema u autobusu.

Sa više od 1.000 prodatih autobusa sa hibridnim pogonom u 21 državi sveta, Volvo Buses je za kratko vreme osigurao poziciju lidera na svetskom tržištu hibridnih autobusa i trenutno je po ovoj tehnologiji vodeći u Evropi. Od prvog prodatog autobusa – pre četiri godine, tehnologija se pokazala veoma pouzdanom. Volvo uverava da je bezbednost eksploatacije na istom, viskom nivou kao u vozilima sa konvencionalnom pogonom – dizel motorom.

Tehnologija hibridnog pogona se kontinuirano razvija ka daljem smanjenju potrošnje goriva i emisije izduvnih gasova. Današnji Volvo 7900 Hybrid ima 39% manju potrošnju goriva i emisiju ugljen-dioksida nego njegova uporediva dizel varijanta. Uvođenjem novog Euro VI motora, postiže se smanjenje potrošnje do 45%, emisija azotnih oksida je manja za 87%, a čvrstih čestica (čađi) za 50% u poređenju sa Euro V uporedim agregatom.

Izvor: Volvo Buses