Za Swisslion grupu 40 novih Volvoa

17.07.2015.

Swisslion_2Četiri tegljača FH 460, isporučena sredinom maja, prvi su Volvo kamioni sa Euro VI motorima u voznom parku grupe Swisslion, koja je prva vozila ove marke kupila još 2000. godine. Danas je u transportnoj floti lidera u srpskoj konditorskoj industriji 76 Volvo kamiona, a do kraja godine stiže još 36 novih.

Sa jasnom vizijom tvorca – gospodina Rodoljuba Draškovića, snažnom stvaralačkom energijom, velikim znanjem i posebnim entuzijazmom zaposlenih, u proteklih 18 godina poslovni sistem Swisslion stasao je u regionalnog lidera u konditorskoj industriji. Danas je sve poznatija i po drugim aktivnostima — u Srbiji, okolnim državama, Evropi…

„I odluka da se transportne potrebe u izvozu, uvozu i dobrim delom u unutrašnjim prevozima `oslone’ na Volvo kamione zasniva se na mudroj strategiji gospodina Draškovića“, kaže glavni menadžer sektora međunarodnog transporta  Swissliona, Nenad Zarić.

Prvi Volvoovi tegljači koji su stigli u poslovni sistem Swisslion bili su proizvedeni 2000. godine — pet FH12 sa motorima od 460 KS. Sledeća kupovina je usledila 2006-e: 15 tegljača FH 440 sa automatizovanim menjačem I-Shift i Euro V motorima je ravnopravno (po pet) raspoređeno kompanijama u Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Na temelju dobrih iskustva s Volvo kamionima, početkom 2008. vlasnik Swisliona se odlučio na nabavku 15 tegljača FH 440 (takođe s Euro V sertifikatom i I-Shifthom), dva solo kamiona FE S320 i devet solo FL L240. Ulaganja u tih 26 Volvo kamiona bila su deo četvorogodišnjeg investicionog programa vrednog 150 miliona evra (sredstva iz sopstvenog kapitala Swissliona), kojim su sasvim revitalizovane preuzete kompanije u Srbiji, Makedoniji i BiH.

Swisslion_2013
Jedan od tegljača isporučenih 2013. godine – za potrebe trebinjskog dela Swisslion grupe

„Sa osavremenjavanjem i proširenjem transportne flote smo nastavili i narednih godina, pa je u  2013. sistem Swisslion kupio 13 Volvoa FH 440 Classic i tri šasije FL (za transportne potrebe fabrike u Trebinju sedam, za pogone u Srbiji takođe sedam, dok su dva Volvo kamiona uposlena u Swisslionovim pogonima u Makedoniji). Danas naše transportne kapacitete čini  90 kamiona, od kojih su 76 sa Volvo znakom. Najstariji je iz 2000.godine sa 1.200.000 prevaljenih kilomertara, naravno, bez ozbiljnijih kvarova. To je i najbolja referenca za proizvođača, a nama dovoljan argument da i ubuduće ostanemo verni Volvo točkovima. Zato će do kraja godine u Swisslion grupu stići još 20 Volvo FL kamiona i 16 tegljača FH“, kaže gospodin Zarić.

»Naše transportne potrebe se uvećavaju iz dana u dan, zato nam je neophodna pouzdana, izdržljiva, ali i ekonomična flota. Sve to smo dobili s Volvo kamiona, koji neumorno `špartaju’ Balkanom i Evropom — od Vršca do Amsterdama, od Resena do Minhena, od Trebinja do Švajcarske i Austrije, od Gornjeg Milanovca do Budimpešte…Na takvim rutama su angažovana i četiri nova tegljača s Euro VI motorima“, dodaje Nenad Zarić.

Swisslion_1O obimu transportnih potreba najbolje govori struktura grupe Swisslion, pod čijim okriljem posluje petnaestak fabrika u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Makedoniji. Konditorskom proizvodnjom se bavi njih pet pod imenom Swisslion: u Srbiji — u Vršcu i Gornjem Milanovcu, u Makedoniji – u Skoplju i u Resenu (Swisslion-Agroplod),  a u BIH u Trebinju. U Inđiji se, u fabrici SL Produkt, proizvodi prirodna i zdrava dečija hrana. Zahvaljujući dugoj tradiciji i prirodnim komparativnim prednostima podneblja u kojem su smešteni proizvodni kapaciteti, preradom voća i povrća i proizvodnjom alkoholnih i bezalkoholnih pića bave se Kompanija Takovo u Gornjem Milanovcu i Swisslion-Miloduh u Kragujevcu. Na sopstvenim plantažama u Resenu, u Makedoniji, poslovni sistem ima velike zasade konzumnih jabuka. Krajem 2006-te, privatizacijom hercegovačke Industrije alata Trebinje (IAT), Swisslion grupa je napravila prvi iskorak u industrijske grane koje ne pripadaju prehrambenoj oblasti.

Svakog dana iz proizvodnih pogona grupe Swisslion izađu stotine tona gotovih proizvoda koje treba prevesti kupcima u Srbiji, okolnim državama, Evropi. Polovinu ukupne proizvodnje poslovni sistem Swisslion prodaje u inostranstvu, a Swisslion IAT Trebinje izvozi čak 95 odsto svoje produkcije. Ali, taj multinacionalan sistem sa blizu 5.000 zaposlenih u četiri države treba „nahraniti“ i sirovinama, poluproizvodima, ambalažom… Glavni „partner“ u tom složenom i važnom logističkom lancu su Volvo kamioni.