Zagreb prvi u regionu s gradskim autobusima koji će sagorevati vodonik

08.03.2021.

Glavni grad Hrvatske bi trebalo da krajem naredne ili početkom 2023. postane prvi u regionu u kojem će putnike u gradskom saobraćaju prevoziti autobusi s pogonom na struju proizvedenu od vodonika – u gorivnim ćelijama.

U ZET autobuskom pogonu Podsused (ZET – Zagrebački električni tramvaj, javno preduzeće koje obavlja gradski prevoz u glavnom gradu Hrvatske), 4. marta su potpisani sporazumi Grada Zagreba, naftne kompanije INA i ZET d.o.o. kojima se potpisnici obavezuju na usku saradnju na uvođenju vodonika kao ekološki prihvatljivog goriva za čista i energetski efikasna vozila u voznom parku ZET-a.

© Grad Zagreb – službene stranice
Potpisnici sporazuma (s desna): predsednica Uprave ZET-a, Ljuba Romčević- Žgela, zamenica gradonačelnika Grada Zagreba, Jelena Pavičić-Vukićević, članovi uprave INA, Niko Dalić i Darko Markotić

“S ponosom mogu reći da, zajedno s našim kolegama i partnerima, radimo na sveobuhvatnoj pripremi uvođenja čistih i održivih tehnologija bez emisija gasova s efektom staklene bašte u ZET – jednu od ključnih karika zagrebačke infrastrukture. Ovaj projekt je početak snažnog investicionog i modernizacionog ciklusa u ZET u cilju promovisanja čistih i održivih tehnologija bez emisija štetnih gasova, a u potpunosti u skladu sa svim lokalnim i nacionalnim strategijama i odrednicama vezanim za ovu oblast “, izjavila je zamenica gradonačelnika koja vrši dužnost gradonačelnika Grada Zagreba, doktor nauka Jelena Pavičić-Vukičević. Podsetila je da je Grad Zagreb nedavno pokrenuo proces sveobuhvatne revizije i usklađenja svih energetskih i klimatskih politika s dolazećim Evropskim klimatskim zakonom.

Upravnica Gradske kancelarije za privredu, energetiku i zaštitu okoline, Mirka Jozić je istakla da je Zagreb prvi i jedini grad u Republici Hrvatskoj i okolini koji pokreće sistemsko planiranje primene vodonika u javnom saobraćaju. „Počeli smo s radom u junu prošle godine i očekujemo uspešan završetak ovog dela procesa, analize postojećeg stanja i pripreme za uvođenje vodonikovih tehnologija do kraja juna ove godine, maksimalno koristeći sve buduće izvore finansiranja vezane za Zeleni plan za Evropu, sredstva iz fondova Evropske unije i Mehanizma za oporavak i otpornost“, rekla je gospođa Jozić. Dodala je da ZET-ovu autobusku flotu čini 441 autobus, prosečne starosti 10,9 godina koji godišnje pređu oko 29 miliona kilometara. „U proteklih nekoliko godina modernizovali smo deo autobuske flote novim EURO VI i autobusima s pogonom na komprimovani zemni gas (CNG), ali u razdoblju pred nama nužan je zaokret ka vozilima bez emisija tetnih gasova“.

Potpisnici sporazuma zajednički će raditi na razvoju prvog projekta uvođenja flote od 20 gradskih autobusa s pogonom na vodonik i odgovarajuće infrastrukture za punjenje na području Zagreba kao i na razvoju detaljnog programa primene vodoničnih tehnologija i gorivnih ćelija. Ovaj projekt deo je sveobuhvatnog doprinosa klimatskoj neutralnosti Republike Hrvatske odnosno Evropske unije.

Na otvoreni poziv evropskog fonda za podsticaj primene vodonika i razvoj gorivnih ćelija, Fuel Cell Hydrogen Joint Undertaking Projekt Development Assistance – FCH JU PDA, grad Zagreb je uspešno prijavio projekat iz oblasti čiste urbane mobilnosti, tačnije čistog javnog gradskog prevoza, koji od 2018. razvija zajedno s kompanijom INA Vodik i Zagrebačkim električnim tramvajem d.o.o.

Izvor: Grad Zagreb – službene stranice

Napomena urednika:

U periodu od 2012. do kraja prošle godine u redovan saobraćaj u evropskim gradovima uključeno je oko 150 gradskih autobusa s pogonom na struju proizvedenu iz vodonika u gorivnim ćelijama. Po ranijim planovima, do 2025. na Starom kontinentu bi u saobraćaju trebalo da bude više od 1.200 takvih autobusa, a do kraja ove decenije oko 4.250.

© EXIMPRESS
Van Hool zglobnjak neobičnog dizajna s najavangardnijim pogonom – na vodonik, predviđen za takozvani BRT (Bus Rapid Transit) prevoz putnika, izložen na Busworldu 2019. u Briselu. Exqui.City 18 FC je posle izložbe poslat u redovnu eksploataciju, u francuski grad Pa. Kapacitet: 125 putnika, vreme punjenja vodonikom samo 10 minuta, autonomija 300 km. Van Hool je do sada napravio skoro 150 vozila na gorivne ćelije.

Jedanaest evropskih gradova i regiona – Aberdeen, Birmingham i London (Ujedinjeno Kraljevstvo), Auxerre i Toulouse (Francuska), Barcelona (Španija), Emmen, Groningen i Južna Holandija (Holandija), Južni Tirol (Italija) i Wiesbaden (Nemačka) – do kraja 2021. trebalo bi da se pridruže evropskim lokacijama na kojima se već kreću autobusi na „vodu“. Stručnjaci za ovu oblast navode da je 2010. godine cena prvog autobusa s pogonom na vodonik/gorivne ćelije bila 1,8 miliona evra – danas je pala na trećinu, prosečna je 650.000 evra po jedinici.

© EXIMPRESS
Portugalski Caetano je pre dve godine, takođe na sajmu u Briselu, predstavio svoj novi autobus na gorivne ćelije nastao u saradnji s Toyotom. Japanci su nedavno saopštili da su postali i zvanični deoničari u novoj kompaniji Toyota Caetano Portugal (TCAP) u čije poslove je uključena i portugalska kompanija za finansijske usluge na tržištu putničkih vozila Finloga.