Zateznom kočnicom Volvo povećava bezbednost na klizavim putevima

19.12.2013.

Volvo Stretch Brake_2U zimskom periodu, klizavi putevi i nizbrdice predstavljaju ozbiljan izazov, čak i za najveštije vozače koji upravljaju kamionima sa prikolicom. Uvek postoji rizik da vučni voz postane nestabilan i da, u najgorem slučaju, počne da se zanosi. Volvo Trucks je razvio rešenje koje znatno poboljšava bezbednost.

“Čak i ako vozač kamiona na kraju uspe da održi situaciju pod kontrolom, ona može da bude izuzetno neprijatna, kako za onoga ko se kreće putem iz suprotnog smera, tako i za samog vozača kamiona, ukoliko se putanja vučnog voza iznenada promeni na nizbrdici”, kaže Mats Sabelstrem /Sabelström/, specijalista za kočnice u kompaniji Volvo.

Volvo Stretch Brake_1Da bi se smanjio rizik od izazivanja ovakve situacije i mogućeg udesa, kompanija Volvo Trucks razvila je sistem pod nazivom Zatezna kočnica (Stretch Brake), koji automatski usporava prikolicu i ispravlja putanju vučnog voza na klizavim nizbrdicama.

“Procenat kamiona koji svake godine u Evropi učestvuje u oko 15% od ukupno 30.000 ozbiljnih saobraćajnih nesreća, u blagom je opadanju1. Efikasnim kočnicama, sistemom za stabilnost i sistemom za upozorenje na sudar već pomažemo vozačima da izbegnu rizične situacije pri otežanim uslovima na putu. Zatezna kočnica je još jedan važan element naše dugoročne potrebe da povećamo bezbednost u saobraćaju i da smanjimo broj nesreća u kojima učestvuju kamioni”, kaže Karl Johan Almkvist /Carl Johan Almqvist/, direktor za bezbednosti saobraćaja i proizvoda u kompaniji Volvo Trucks.

Volvo Stretch Brake_3Zatezna kočnica upotpunjuje elektronski program stabilnosti vučnog voza (ESP) – to je još jedan sistem koji kompanija Volvo Trucks predstavlja prva među proizvođačima kamiona. I dok je ESP najefikasniji pri većim brzinama, zatezna kočnica je operativna samo pri brzinama manjim od 40 km/h. Oba sistema doprinose boljoj stabilnosti i lakšem upravljanju.

“Moglo bi se reći da je zatezna kočnica neka vrsta ESP-a za male brzine. U trenutku kada se vučni voz približava nizbrdici, vozač ručno aktivira sistem. Kada vozač otpusti gas, kočnice na prikolici automatski prelaze u pulsirajući režim rada duž cele nizbrdice, sve do kraja nagiba kada vozač može da poveća brzinu”, objašnjava Mats Sabelstrem.

Zatezna kočnica je predstavljena 2012. godine na kamionu Volvo FH sa prikolicom, a 2013. godine na kamionu Volvo FM sa prikolicom. Tokom 2014. godine sistem će biti na raspolaganju i za Volvo FH i FM vučne vozove sa poluprikolicom.

“Vozači koji su testirali zateznu kočnicu bili su impresionirani. Budući da sada uvodimo ovaj sistem i za vučne vozove tipa tegljač-poluprikolica, još veći broj vozača će moći da se uhvati u koštac sa nizbrdicama visokog nagiba, na jednostavan i bezbedan način”, kaže Karl Johan Almkvist.

Prema izveštaju Volvo Trucks tima za ispitivanje saobraćajnih udesa koji se bavi proučavanjem bezbednosti saobraćaja, otprilike 60 kamionskih nesreća koje su se prošle godine u dogodile samo u Švedskoj moglo je biti izbegnuto da se koristio sistem zatezne kočnice2.

Pogledajte film o zateznoj kočnici:

http://www.youtube.com/watch?v=MNwJ7Acs_3Y

 1Izvor: CARE 2011, CARE je centralizovana evropska baza podataka o saobraćajnim nesrećama širom EU, u kojima dolazi do smrtnih slučajeva ili povreda.

2Izvor: STRADA 2012, STRADA je nacionalni (švedski) informacioni sistem koji prikuplja podatke o povredama i nesrećama u celom drumskom transportnom sistemu. Podaci sistema STRADA zasnovani su na informacijama dobijenim od policije i iz bolnica.

 Izvor: Volvo Srbija