Predstavljeni modernizovani vagoni

19.10.2009.

promotivna_voznja1Fabrika železničkih vozila Želvoz iz Smedereva i većinski vlasnik ovog preduzeća, Grampet group iz Rumunije, 16. oktobra, na glavnoj železničkoj stanici Beograd, promovisali su šest modernizovanih putničkih vagona: četiri dvospratna, koji su prvi put viđeni na srpskim prugama i dva salon–vagona, namenjena saobraćaju na evropskim prugama.
Modernizovani putnički vagoni predstavljeni su pod nazivima Soko i Blue Hexagon. Želvoz i Grampet su na ovaj način potvrdili svoju spremnost za proizvodnju vagona evropskog kvaliteta.
Predstavnik većinskog vlasnika*, Kornel Negret, istakao je da je ova kompanija spremna za transfer određene tehnologije u Želvoz, kako bi proizvodnja ovih modernih putničkih vagona počela i u Srbiji.
»Zahvaljujući programu i podsticajnim sredstvima Vlade Republike Srbije, proizvodnja u smederevskom Želvozu je već intenzivirana, a naša država će do kraja 2009. godine dobiti veći broj remontovanih vagona uključenih u saobraćaj. Proizvodnja modernizovanih putničkih vagona je velika razvojna šansa za ovu smederevsku fabriku«, rekao je generalni direktor Želvoza, dr Slobodan Ristić. On je istakao da kompanija Grampet u svom sastavu ima više od 12.000 vagona, više od 250 lokomotiva, a prošle godine je ostvarila ukupan promet od 250 miliona evra.
»Svi vagoni napravljeni su po standardima Evropske unije, počevši od ekološke boje, preko automatskih vrata sa pokretnim stepenicama koje omogućavaju prevoz invalida, klima uređaja, sve do GPRS-a«, istakao je Ristić.
dvospratni_vagoni1Četiri promovisana dvospratna vagona imaju ukupno 270 sedišta, a prilagođeni su za maksimalne brzine do 120 km/h. U tom »ansamblu« je jedan vagon prvog razreda (55 sedišta), dva vagona drugog razreda (po 79 sedišta) i vagon drugog razreda –bistro bar (57 sedišta). Vagoni prvog i drugog razreda, pod promotivnim nazivom Soko (odnosno na rumunskom Acvila) su klimatizovani, sa sistemima za video nadzor, ozvučenje i vizuelno i akustično obaveštavanje putnika. Vagon prvog razreda ima utikače za struju napona 230 V (recimo, za punjenje lap-topova), kao i Wireless, a vagon drugog razreda platformu za ulazak u voz, kao i toalet za osobe sa posebnimj potrebama.
salon_vagon1Blue Hexagon (Plavi šestougao) je promotivni naziv salona koji je ovom prilikom bio prezentiran. Vagon je prilagođen za maksimalnu brzinu do 160 km/h i ima 78 sedišta. Grejanje, ventilacija i klima u vagonu su savremenog Faiveley tipa, ulazna klizna vrata su iz sistema Louvoyant, sa pokretnim stepenikom i uz električno aktiviranje, a međuvrata i vrata salona sa elektropneumatskim aktiviranjem. Vagoni su opremljeni sistemom za obaveštavanje putnika, sa dva displeja na spoljašnjosti i četiri TFT monitora u njihovoj unutrašnjosti.
Vagone je modernizovala rumunska firma Remar Pascani, koja posluje u sistemu Grampet group, u čijem sastavu je i smederevski remonter. Želvoz i rumunski Grampet na ovaj način su se predstavili potencijalnim partnerima u Srbiji i inostranstvu i potvrdili svoju spremnost za proizvodnju železničkih putničkih vagona evropskog kvaliteta. Ukoliko železničke uprave pokažu interesovanje za ovaj tip putničkih vagona, smederevski Želvoz bio bi u potpunosti spreman da preuzme tehnologiju i pokrene njihovu proizvodnju.

Izvor: Železnice Srbije

* Napomena urednika: Želvoz je u decembru 2007. prodat konzorcijumu rumunskih firmi Grampet i Remar za 1.150.000 evra