Značajan rast prodaje Krone holdinga

07.01.2013.

Ostvarivši ukupan promet od oko 1,4 milijarde evra, holding Krone je prošle finansijske godine ponovo stigao do rekordnih poslovnih rezultata. Iznos ukupnog prometa je tim više značajan budući da se trgovačko preduzeće Krone LVD izdvojilo iz holdinga i od 1. avgusta 2011. nije više uključeno u konsolidovano poslovanje kompanija u sastavu holdinga Krone (obrt holdinga Krone za pretprošlu godinu, uključujući i LVD Krone, bio je oko 1,315 milijardi evra).

Dok je promet na domaćem tržištu pao na 464,6 miliona evra (prethodne godine 538,9 miliona evra), udeo izvoza je porastao na 925,7 miliona evra (prethodne godine 776 miliona evra). Promet je, dakle, podeljen na 33,4% na domaćem tržištu i oko 66,6% na stranim tržištima.Neizmenjen, glavni donosilac osnovnog prihoda je proizvodnja transportnih prikolica (fabrika Krone Nutzfahrzeuge i njene filijale) sa prometom od oko 878 miliona evra, što je u poređenju sa prethodnom godinom povećanje od 9%. Tokom protekle finansijske godine proizvedeno je skoro 27.000 Krone priključnih vozila. Sa 34% plasmana, Nemačka i dalje ostaje najveće tržište ove kompanije, slede skandinavske države (23%), centralna Evropa (22%) i istočna Evropa (21%).

Značajan porast je ostvaren i u osnovnom kapitalu hodlina Krone, koji je u prethodnoj godini povećan sa 255,9 na 284,3 miliona evra. U protekloj godini Krone je uknjižio i rast investicija, koje su porasle sa 11,7 na 14,8 miliona evra. Značajne sume su uložene u logistički centar u sedištu holdinga (Spelle) i u tri nove baze za snabdevanje tržišta u SAD ( Kalifornija i Viskonsin), kao i u nove prodajne filijale u Turskoj, Mađarskoj i Holandiji.

“Zahvaljujući inovativnom asortimanu proizvoda, solidnoj finansijskoj osnovi i lojalnosti klijenata, Krone može da konstatuje značajan rast prometa. Uprkos teškoj situaciji u nekim evropskim zemljama, i proizvodnja poljoprivrednih mašina i priključnih drumskih vozila biće perspektivni sektori u tekućoj fiskalnoj godini, pa s optimizom možemo očekivati dalji rast prometa”, ocenjuje predsenik holdinga Bernard Krone.

Izvor: Krone