Actrosi i nove cisterne za NIS

10.10.2012.

Generalni direktori NIS-a, Kiril Kravčenko i Mercedes-Benz Srbija i Crna Gora, Andreas Binder potpisali su 10. oktobra memorandum kojim su potvrdili dugogodišnje uspešno partnerstvo i utvrdili pravce dalje saradnje.

Ovim dokumentom definisana je saradnja dva moćna brenda, koja podrazumeva preporuku i promociju NIS-ovih naftnih derivata, kao i motornih ulja G-Energie. Mercedes-Benz koristi NIS-ovo gorivo i preporučuje ga svojim kupcima, pre svega zbog strogo kontrolisanog kvaliteta. G-Energie ulje, maziva i tehničke tečnosti su autorizovani za upotrebu u ovlašćenoj Mecedes-Benz servisnoj mreži.

Mercedes-Benz učestvuje i u procesima nabavke novih motornih vozila za NIS. Tako je u okviru saradnje postignut dogovor o nabavci 44 najsavremenih Mercedes-Benz tegljača Actros (vuku autocisterne) i dva dostavna vozila, Mercedes-Benz Vito. Pored 20 već isporučenih cisterni, do kraja godine vozni park NIS-a biće obnovljen sa još 24 najmodernija vozila za prevoz derivata.

Nove specijalizovane tegljače Actros 1841 pokreću Euro V motori, konstruisani prema najvišim evropskim standardima sa niskom potrošnjom i smanjenom emisijom štetnih gasova (EEV kvalitetom izduvnih gasova), a vuku višekomorne aluminijumske cisterne Schwarzmueller, kapaciteta 35.000 litara. Ova vozila će omogućiti efikasniji i brži transport derivata do odredišta. Cisterne i tegljači će voziti pod novim, trikolornim brendom NIS Petrola.

Budući da su nova Mercedes-Benz vozila opremljena u skladu sa evropskim propisima, ova nabavka je ujedno i doprinos NIS-a bezbednosti drumskog saobraćaja i ekologiji. Bezbednost vozila i robe osigurana je savremenim sistemima kontrole i navigacije iz kontrolnog centra, poštovanjem zakonskih procedura o prevozu opasnih materija, kao i evropskih standarda za zdravlje, bezbednost i zaštitu životne sredine. Ekološka zaštita vazduha obezbeđena je uređajima za podno punjenje cisterni, kao i sistemima za povraćaj para naftnih derivata. Takođe, ugrađena oprema obezbeđuje preciznost merenja prilikom isporuke robe na odredište, a novinu predstavlja mogućnost istovremenog prevoza, istovara i merenja dve vrste derivata.

Svaka od ovakvih „kompozicija“ prelazi približno 120.000 kilometara godišnje, snabdevajući 24 časa dnevno, 365 dana u godini, oko 350 benzinskih stanica NIS Petrola od Subotice do Bujanovca, kao i brojne potrošace širom Srbije.

Nakon kompletne obnove voznog parka, NIS će sa 44 nove autocisterne biti u mogućnosti da mesečno preveze skoro istu količinu derivata koju trenutno prevozi dvostruko veći broj autocisterni.

Prisutnima se obratio generalni direktor Mercedes-Benza, Andreas Binder i izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom: “Partnerstvo ne podrazumeva samo kupovinu vozila, iako je ona važan doprinos tržištu koje se oporavlja. U pitanju je mnogo šira saradnja koja ima za cilj dugoročno postizanje najvišeg nivoa usluga za sve klijente. Naše dve kompanije postavljaju tehnološke standarde, svaka u svojoj oblasti. Nove tehnologije i visok kvalitet proizvoda su karike koje povezuju NIS i Mercedes-Benz. Ova saradnja predstavlja ujedno i platformu za buduće projekte koji su usmereni ka električnim vozilima i vozilima na zemni gas gde prepoznajemo kompaniju NIS kao strateškog partnera.

Generalni direktor NIS-a, Kiril Kravčenko, takođe se obratio prisutnima: „Potpisivanje memoranduma je rezultat dugogodišnje saradnje naše dve kompanije kojim se potvrđuje kvalitet NIS-ovih proizvoda koji su na visokom nivou, kakvi su i standardi kompanije Mercedes Benz. Stalne inovacije koje primenjujemo uslovljene su željom da budemo što efikasniji, globalnim trendovima održivog razvoja, ali i potrebama tržišta koje se ubrzano menja. Naš cilj jeste strateški i stabilan razvoj, ali pre svega moramo biti odgovorni prema potrošačima i raditi tako da ispunimo njihova očekivanja.“

Izvor: Mercedes-Benz SCG d.o.o.