DAF-ovi kiperi za beogradski vodovod

30.12.2014.

DAF BViK_1Posredstvom uvoznika i servisera, beogradske kompanije Braća Crnomarković d.o.o, vozni park beogradskog Javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija nedavno je obnovljen sa četiri najsavremenija troosovinska kipera holandskog DAF-a.

Nova vozila u floti ovog preduzeća su iz familije DAF-ovih srednje teških  kamiona – CF, konkretnije iz podfamilije Construction, koja je namenjena građevinskim i komunalnim preduzećima, putnoj privredi, interventnim ekipama, ukratko svuda gde se traže sposobna vozila za teže uslove eksploatacije.

DAF BViK_2Kupac se opredelio za verziju CF 440 FAT 6×4, sa trostranom kiper nadgradnjom zapremine 16 m³, čije dve zadnje pogonske (tandem) osovine pokreće DAF-ov šestocilindarski redni motor nove Euro VI generacije MX-11, radne zapremine 10,8 litara sa 320 kW/435 KS. Mada relativno „mali“, taj pogonski agregat ima izvanredan maksimalni obrtni momenat od 2.100 Nm pri 1.000–1.450 obrtaja u minutu, pa će se lako nositi i sa teretom i sa svim izazovima u eksploataciji, uključujući i kretanje po najtežim terenima.

Osim što imaju izduv prilagođen najrestriktivnijim evropskim propisima, motori MX generacije su i veoma ekonomični, pa su već u prvim danima eksploatacije u beogradskom vodovodu i kanalizaciji novi kiperi potvrdili navode proizvođača – da u proseku troše i do tri odsto manje od uporedivih konkurenata, a čak i do osam litara manje od sličnih vozila starijih generacija.