DAF-u titula Međunarodni kamion godine 2018.

23.11.2017.

Sa 104 osvojena glasa, DAF-ova vozila nove generacije XF i CF su nosioci laskave titule Međunarodni kamion godine 2018. To je odluka specijalizovanog novinarskog žirija iz 25 evropskih država, koja je saopštena na ceremoniji održanoj u Lionu, tokom sajma komercijalnih vozila SOLUTRANS 2017.

Godišnja nagrada se dodeljuje pojedinačnim vozilima ili modelima koji su uvedeni na tržište u prethodnih 12 meseci, a najviše su doprinijeli efikasnosti drumskog prevoz robe. Među nekoliko važnih kriterijuma su tehnološke inovacije, udobnost za vozača i suvozača, bezbednost, upravljivost, ekonomičnost potrošnje goriva, uticaj na životnu sredinu i ukupni troškovi vlasništva.

Novinarski žiri je ocenio da su inovativni pogonski sistemi na kamionima XF i CF, zasnovani na optimizovanim MX-11 i MX-13 rednim šestocilindarskim motorima, dobro integrisani sa najnovijim verzijom automatizovanog menjača ZF Traxon sa 12 stepeni i novim zadnjim osovinama DAF. Nove pogonske grupe omogućavaju veće prevozne sposobnosti, doprinose manjoj potrošnju goriva, a vozaču pričinjavaju pravo zadovoljstvo u svakodnevnom radu.

Žiri je posebno vrednovao energetsku efikasnost nove generacije kamiona XF i CF, koje uključuju poboljšano sagorevanje, smanjenje unutrašnjih gubitaka zbog manjeg trenja u motoru, izvanredan odnos maksimalnog obrtnog momenta pri niskom broju obrtaja motora, inteligentne pomoćne sisteme, različite strategije stepena prenosa, smanjenje mase vozila i povećanje korisne nosivosti.

Drugoplasirani u ovom izboru je Iveco Stralis NP sa trenutno najmoćnijim motorom na evropskom tržištu koji pokreće prirodni zemni gas – od 460 KS, dok je na trećem mestu nova generacija građevinskih kamiona Scania XT.

Poznatom holandskom proizvođaču kamiona, dizel motora i autobuskih šasija ovo je peta titula Međunarodni kamion godine /International Truck of the Year/: za 1988-mu to priznanje specijalizovanih novinara je poneo ondašnji model 95, za 1998-mu njegov naslednik 95XF, za 2002-gu slavodobitnik je bila laka familija LF, a za 2007-mu nova generacija teškaša XF 105.