Econic zanimljiv i kupcima u Srbiji

20.11.2011.

Potencijalnim kupcima i medijskim poslenicima Mercedes-Benc Srbija i Crna Gora je 15. novembra u Beogradu, a potom i u Novom Sadu, predstavio seriju specijalnih kamiona Econic. To su vozila sa dve, tri ili četiri osovine i četiri međuosovinska rastojanja – od 3.450 do 5.100 milimetara. Ukupna masa im je od 18 do 32 tone, imaju niski ulaz i ravan pod u kabini, a prevashodno su namenjena komunalnim službama i distributivnom transportu.
Najpopularniji su kao smećari, pa je u Beogradu bila izložena jedna takva verzija – sa motorom od 6,9 litara na komprimovani zemni gas M906 LAG od 279 konjskih snaga i 1.000 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Izduvni gasovi tako pokretanog vozila sadrže izuzetno malu količinu štetnih materija, čak su čistiji od aktuelnih Euro V propisa. Uz to verzije na zemni gas su veoma ekonomične: izdaci za to gorivo su bezmalo upola niži nego za varijante koje pokreću klasični dizel motori. Zbog toga se nešto veća investicija u verzije s gasom, a to je oko 20.000 evra, vlasniku može vratiti u veoma kratkom periodu – već posle godinu dana eksploatacije.
Još jedna, itekako važna osobina motora na zemni gas jeste njihov „utišan“ rad: dok uporediv dizel motor proizvodi buku od 85 do 97 dBA, Econic, bez dodatne zaštite, u okolinu „emituje“ buku od samo 77 dBA. Daimlerovi inženjeri i tehničari u fabrici u Wörthu, gde se proizvode ova vozila, uspeli su da posebnim oklopom oko motora M906 LAG dodatno smanje buku za 5 dBA, pa ona iznosi samo 72 dBA, što je čak i tiše od snažnijih benznskih motora u putničkim vozilima.
U ove Mercedesove kamione se inače standardno ugrađuju dizel pogonski agregati: to su tri redna šestocilindrična motora od 238 do 326 konjskih snaga, sa inovativnom BlueTec EEV tehnologijom.
Svim Econic kamionima zajednički su dobra preglednost iz kabine i visok komfor za vozača i tročlanu posadu. Da bi se ušlo u kabinu potrebna su dva koraka, a njena unutrašnja visina u standardnoj, varijanti s visokim krovom je čak 193 cm, što kroz nju omogućava potpuno uspravno kretanje.
Econicom se lako upravlja, ne samo zbog šestostepenog automatskog menjača, već i zbog toga što se može naručiti i u verziji sa dve osovine pozadi, od kojih je jedna upravljiva. S takvom pogonskom formulom smanjuje se prečnik okretanja, pa se vozilom lako manevriše i u vrlo skučenim urbanim sredinama. Otuda je Econic, osim kao smećar, popularan i kao vozilo za gradsku distribuciju, ali se na njegovoj šasiji mogu naći i nadgradnje za vatrogasnu službu, opsluživanje aviona i druge namene.
Od maja 1998-me, kada se pojavila prva generacija ovih vozila, Mercedes je, uglavnom u Evropi, prodao više od 10.000 Econica.

Vrata na desnoj strani su široka 620 mm, otvaraju se brzo - pneumatski

 

 

Specijalan sistem vazdušnog oslanjanja kompletne šasije omogućava da se vozilo podigne za 200, a spusti za 60 mm