Nove četvorosovinske verzije DAF kamiona CF i XF sa Euro VI motorima

15.06.2014.

DAF Euro VI-CF FAK
DAF Euro VI-CF FAK

Shodno najavama na predstavljaju nove generacije kamiona CF i XF sa Euro VI motorima, DAF kontinuirano proširuje ponudu novim verzijama u obe familije: evropskim kupcima su upravo ponuđeni solo kamioni i tegljači sa četiri osovine, namenjeni za teške uslove eksploatacije i specijalne aplikacije.

Verzijama sa četiri osovine se upotpunjuje ponuda dvo i troosovinskih šasija s kabinom i tegljača čija je proizvodnja počela prošle godine. Nove verzije se maksimalno prilagođavaju potrebama kupaca, odnosno specifičnim uslovima eksploatacije, a mogu da se dobiju u nekoliko kombinacija: sa dve osovine napred i dve pozadi, ili jednom osovinom napred i tri pozadi (tridem).

Familija CF je proširena četvoroosovinskim solo kamionima sa dve upravljive prednje osovine (podnose opterećenja od osam ili devet tona) i varijantama sa dvostrukom „vučenom“ osovinom iza pogonske (FAC) ili jednom upravljivom, takođe iza pogonske (FAX).

Konfiguracija sa „vučenim“ osovinama od 10 tona nosivosti omogućava da se kupcima ponudi vozilo ukupne mase od 37 tona, koje je vrlo korisno za prevoz teških industrijskih mašina i za manipulaciju visokozapreminskim rolo kontejnerima, kao i za silo transporte (sa nadgrađenim cisternama). CF sa Euro VI motorima i upravljivom „vučnom“ osovinom koja podnosi opterećenja od 7,5 tona takođe dopušta da vozilo ima ukupnu masu od 37 tona. Ona omogućava odličnu upravljivost pa tako opremljena vozila, po DAF-ovim navodima, čini idealnim za distribuciju građevinskog materijala i omogućava ugradnju krana iza kabine – za manipulaciju teškim teretima.

DAF Euro VI-XF FAK
DAF Euro VI-XF FAK

Kupcima je sada na raspolaganju i CF sa Euro „šesticom“ u konfiguraciji 8×2 – sa tridem osovinom, za posebne primene gde je potreban ekstra visok kapacitet iza zadnje osovine, na primer, kod transporta velikih ili kontejnera za tretman otpada. Novost u CF familiji je konfiguracija FAK u kojoj se tridem sastoji od upravljive osovine ispred pogonske (kapaciteta osam tona), pogonske (kapaciteta 13 tona) i „vučene“ upravljive osovine iza pogonske (kapaciteta 7,5 tona) za maksimalnu ukupnu masu od 36 tona. Ovaj tridem nagoveštava odličnu upravljivost i prijateljski je „nastrojen“ prema podlozi po kojoj se vozilo okreće. Zato će ovako opremljen CF biti vrlo koristan kao smećar velikog kapaciteta, vozilo za održavanje kanalizacione mreže ili za transport teških kontejnera.

Dostupan u obe familije – i CF i XF – tridem u četvoroosovinskom solo kamionu može da čini i konfiguracija od upravljive osovine ispred pogonske (nosivosti 7,5 tona), pogonska osovina u sredini (nosivosti 13 tona) i zadnja „vučena“ osovina sa dvostrukim točkovima (kapaciteta 10 tona). Oznaka ove konfiguracije je FAK,. Njome opremljeno vozilo može da ima ukupnu masu od 35,5 tona, a pogodno je za teške distributivne i prevoze kontejnera sa otpadom.

DAF Euro VI - XF FTM
DAF Euro VI – XF FTM

Novost u ponudi u familiji XF sa Euro Vi motorima je tegljač sa tridemom, koji se sastoji od dvostruke pogonske osovine i upravljive osovine ispred pogonskog tandema, s oznakom FTM. On kombinuje, kako DAF navodi, „ozbiljnu vučnu snagu sa visokim kapacitetom opterećenja“, pa je stoga izuzetno pogodan za aplikacije za vrlo teške i specijalne transporte u kojima kombinacija ukupne mase do 120 tona nije neuobičajena.

XF FTM se obično koristi za transport teških industrijskih mašina, dizalica, građevinskog materijala i delova za vetro generatore. Ovaj tegljač za teške prevoze je dostupan u nekoliko konfiguracija. Opremljen prednjom osovinom koja podnosi opterećenja od osam ili devet tona, osovinom ispred pogonskog tandema kapaciteta osam tona i pogonskom dvostrukom osovinom sa jednostrukom ili redukcijom u glavčinama, zadnjim vazdušnim ili oslanjanjem na lisnatim oprugama tegljač XF nudi impresivan teoretski neto kapacitet od 21 ili 26 tona u verziji sa ukupnom masom do 41 tone.

Nove verzije kamiona i tegljača CF i XF pokreće širok spektar moćnih i efikasnih Euro VI motora: 12,9-litarski PACCAR MX-13 sa rasponom snage od 303 do 375 kW (412 do 510 KS) i novi 10,8-litarski PACCAR MX-11 pogonski agregat od 320 kW (435 KS). CF je takođe dostupan i sa MX-11 motorom snage 291 kW (396 KS).

Opcioni AS Tronic automatizovan menjač je dostupan sa specijalno razvijenom prenosnom „strategijom“ za redovnu upotrebu u dugolinijskom transportu, za prevoz tečnosti, kao i za off-road ili aplikacije namenjene za teške uslove eksploatacije. Taj menjač brže menja stepene prenosa, tako da je gubitak trenutne brzine vozila pri prelasku u viši ili niži stepen minimiziran. Kupcima je na raspolaganju i širok spektar izvoda snage čime je obezbeđen efikasan pogon za brojne specijalizovane nadgradnje i pomoćnu opremu.

Naravno, nova četvoroosovinska vozila u Euro VI serijama CF i XF baštine mnoge inovacije koje je DAF uveo na drugim osovinskim konfiguracijama, a to su novi, atraktivan dizajn spoljašnjosti i unutrašnjosti kabine, potpuno novo oslanjanje prednje osovine i nikada do sada efikasnije pogonske osovine.