Novi DAF-ovi „građevinci“

12.09.2013.

DAF-New-CF-Construction-Euro-6-00Robustan, snažan, efikasan, napravljen za maksimalnu trajnost – tako je DAF početkom septembra inaugurisao novu generaciju „građevinskih“ kamiona CF sa novim Euro VI motorima.

Detalje i prve utiske iz vožnje na ovom mestu možete očekivati početkom oktobra, kada se urednik vrati sa prve probne vožnje novih holandskih „građevinaca“. Do tada – nekoliko uvodnih informacija o novoj CF generaciji.
Novu CF familiju karakteriše povećana terenska prohodnost – veći pristupni („napadni“) ugao, više odstojanje od tla („klirens“), još bolje off-road mogućnosti i brojni pametni detalji kojima se maksimalno poboljšava „raspoloživost“ ovih vozila za najteže terenske izazove, uz još niže troškove vlasništva i, kako DAF navodi, lakoću upotrebe, vodeću u klasi

DAF-New-CF-Construction-Euro-6-dashboardNovi „građevinski“ DAF CF će se, kao i prethodnici, isporučivati u nekoliko osovinskih kombinacija. Najmasovnije će biti s tri osovine (6×4) na kojima prednje osovine imaju nosivosti 8 ili 9 tona, a zadnji tandemi 19, 21 ili 26 tona, što takvo vozilo čini idealnim za upotrebu u građevinarstvu i drvnoj industriji.

Novi CF će moći da se poruči i sa četiri osovine – 8×4, što je u Evropi, pa i kod nas sve popularnija pogonska formula jer pruža idealnu „bazu“ za kipere velike nosivosti ili za mešalice za prevoz betona. Dve prednje upravljive osovine mogu imati nosivost od 7,5, 8 ili 9 tona, a tandemi 19, 21 ili 26 tona, što omogućava da ukupna masa vozila bude od 32 do 44 tone.

DAF podseća da njegove tandem osovine odlikuju visoka stabilnost i visoko odstojanje od tla (270 mm), što im omogućava izvanrednu off-road mobilnost.

Nova CF generacija pogon dobija od 12,9-litarskih motora PACCAR MKS 13, snage od 303 do 375 kW (410 do 510 KS), ali i od novog 10,8-litarskog PACCAR MKS 11 agregata, snage od 210 do 320 kW (290 do 440 KS). Proizvođač navodi da je prosečna potrošnja goriva PACCAR MKS 11 motora do 3 % niža od već iovako efikasnog 12,9-litarskog PACCAR MKS 13 motora, a uz to ima za 180 kg manju masu, što za rezultat ima još veću nosivost.

Nova CF familija će se opremati i opcionim AS Tronic automatizovanim menjačem sa specifičnim, specijalno za off road upotrebu razvijenim programom (omogućava bržu promenu stepena prenosa i brži rad kvačila).

Robusni „stilski“ i tehnički elementi sa CF „građevinaca“ su implementirani i na novu LF podmfamiliju, namenjenu svekolikim neimarima, putnoj privredi, komunalnim i sličnim službama u kojima se od vozila očekuje povećana prohodnost i veća izdržljivost. I o njima će na ovim stranicama uskoro biti više detalja.

Podsećamo, DAF kamione u Srbiji prodaje i servisira kompanija Braća Crnomarković d.o.o (011/ 377 45 24).