Novi DAF-ovi kamioni na prvim novinarskim testovima

15.10.2013.

DAF Ard_2Na prve putne testove nove generacije modela LF i CF sa Euro VI motorima DAF je početkom oktobra prvo pozvao novinare specijalizovanih medija iz čitave Evrope. Medijski poslenici su imali priliku da tokom jednodnevnog, odlično organizovanog programa isprobaju više varijanti novih kamiona poznatog holandskog proizvođača.

Test je organizovan na tri različite rute u belgijskim Ardenima, u blizini čuvene banje (i autodroma) Spa. Kamioni različitih verzija iz dve familije su mogli da se isporbaju na deonicama dužine 36 i 43 kilometara, koje „pokrivaju“ sve saobraćajne situacije – urbane uslove, autoput , dvosmerne i uske planinske puteve …

DAF Ard_1Za test je bilo dostupno pet verzija LF-a sa različitim nadgradnjama – od klasičnog furgona do rolo kipera. Novu generaciju CF kamiona je predstavljalo sedam vozila – solo, sa različitim konfiguracijama i nekoliko tegljača sa poluprikolicama. Kao „dezert“, novinarima je ponuđen i CF sa najsnažnijom motorom – od 510 KS.

Ponuda motora je bila izdašna: od najmanjeg četvorocilindarskog sa 150 KS do već pomenutog šestocilindraša od 510 KS. Učesnici test dana su imali mogućnosti da probaju i različite menjače – od petostepenog ručnog do automatizovanog sa 16 „brzina“.

Prvi utisak sa kratkog testa: DAF je u potpunosti spreman za „start“ Euro VI propisa, njegova nova „konjica“ se veoma dobro vlada u svim saobraćajnim situacijama.

Opširnije o najzanimljivijim modelima u narednim nastavcima.

Fotografije snimljene aparatom Nikon CoolPix P300

Službena foto oprema sajta: Nikon, www.refot.com