Osnovan Trening centar Richter Transport u Srbiji

18.02.2020.

U Bariču pored Beograda osnovan je Centar za obuku – Trening centar Richter Transport, namenjen, pre svega, obuci vozača kamiona, ali i za edukaciju polaznika iz ostalih srodnih delatnosti. Jedna od glavnih oblasti treninga biće obuka iz oblasti tehnologije izmenjivog kamionskog sistema transporta (Swap sistem). Centar raspolaže prostorijama za održavanje nastave, prezentacija i događaja iz oblasti drumskog transporta robe, kao i spoljašnjim prostorom za održavanje praktične nastave s vozilima.

Za potrebe nastave Trening centra Richter Transport, kreiran je poseban nastavni plan u okviru kojeg će se na kursevima namenjenim vozačima kamiona predstaviti tematika nove tehnologije u Srbiji – Swap sistem (izmenjivi sistem transporta), sa sledećom tematikom: tehnologija izmenjivog kamionskog sistema transporta (Swap sistem); teorijska obuka i praktično savladavanje veština vožnje i manevrisanja, uz sve specifičnosti Swap sistema; bezbednost u vožnji Swap sistema i principi bezbednog prevoza robe; principi kombinovanih vozila; vazdušne kočnice i specifičnosti u vezi sa Swap sistemima; pregled vozila, sa specifičnostima vozila Swap sistema izmenjivog transporta.

Formiranje ovog trening centra, čija je vizija da postane centralni trening centar za tehnologiju izmenjivog kamionskog sistema transporta u Srbiji ali i regionu, bazira se na jednom od ciljeva ovog DeveloPPP projekta: da se unaprede kapaciteti profesionalne nastave u transportu robe u drumskom saobraćaju u Srbiji, uz saradnju predavača iz ove oblasti iz Srbije i Nemačke i razmenu iskustava iz prakse.

Poseban aspekt projekta je i povećanje kapaciteta i znanja u sektoru transporta robe u Srbiji kroz poboljšanje i dodatni razvoj profesionalnih treninga.

Navedeni projekat se realizuje u okviru programa DeveloPPP uspostavljenog od strane Nemačkog ministarstva za razvoj i privrednu saradnju (BMZ) i Sequa – neprofitne razvojne organizacije iz Nemačke, a nosilac projekta je nemačko transportno preduzeće Richter Transport. Zvanični saradnik projekta u Srbiji je i Poslovno udruženje Međunarodni transport.