Skupština Poslovnog udruženja Međunarodni transport

13.12.2014.

PU MT_4 U novobeogradskom centru Sava 12. decembra je održana 14. redovna Skupština Poslovnog udruženja Međunarodni transport, na kojoj se okupilo više stotina učesnika-drumskih prevoznika, proizvođača vozila, opreme i delova i gostiju iz Srbije i okolnih država.

Kao i prethodnih godina, i na ovoj skupštini glavna tema je bila raspodela dozvola za drumski međunarodni prevoz robe, ali su članovi Poslovnog udruženja i njihovi gosti pokazali izuzetan interes i za izlaganja o novom Zakonu o prevozu tereta u drumskom saobraćaju, o izmena i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kao i o uvođenju sistema NCTS – novokokompjuterizovanog tranzitnog postupka. Sa tim i drugim novinama učesnike Skupštine su upoznali predstavnici Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Uprave saobraćajne policije, Uprave carina i Agencije za bezbednost saobraćaja.

PU MT_1Generalni sponzor ovogodišnje skupštine Poslovnog udruženja Međunarodni transport bila je kompanija MOL, a među ostalim sponzorima, u saradnji sa NBG Leasingom, pojavila se kompanija Star Import, generalni distributer Mercedes-Benz vozila u Srbiji. Veliki skup drumskih transportera u Beogradu je bio prilika za promociju novog programa TruckShop – prodaju polovnih Mercedes-Bencovih teretnih vozila iz Nemačke. Ona su u Srbiji, kao i u drugim državama Evrope, dostupna uz besprekornu i transparentnu servisnu istoriju i uz prethodno kvalitetno održavanje, čime se garantuje njihova pouzdanost. Ta vozila takođe prolaze kroz temeljnu inspekciju kontrolnih tačaka i dobijaju sertifikat Mercedes-Bencovih tehničara. Dodatne informacije o vozilima iz ponude TruckShop zainteresovani mogu dobiti u Mercedes-Bencovom Centru komercijalnih vozila u Krnješevcima.

PU MT_3Mercedes-Benc se, inače, i ove godine pojavio kao jedan od stalnih učesnika manifestacije Truck Business Fair, koja se tradicionalno održava u isto vreme i na istom mestu gde i skupština Poslovnog udruženja Međunarodni transport. Na ovogodišnjoj mini izložbi pojavio se 51 izlagač, a među njima su bile kompanije koje uvoze i servisiraju kamione svih sedam najpoznatijih evropskih marki – Volvo, Renault, MAN, Scania, Iveco i DAF, proizvođači i prodavci rezervnih delova i opreme za kamione, motornih ulja, pneumatika, telematske i opreme za praćenje vozila.

PU MT_2Tako su članovi udruženja Međunarodni transport i gosti imali prilike da se, na primer, upoznaju sa postprodajnim proizvodima Mercedes Benca – originalnim motornim uljem i REMAN – programom fabrički obnovljenih vitalnih delova i komponenti. Na štandovima tradicionalnih učesnika ovog mini sajma – kompanija Volvo i Renault kamioni – prevoznici su, recimo, mogli da dobiju detaljne informacije o aktuelnim tehničko-tehnološkim hitovima dveju marki – dvostrukom kvačilu koje Volvo prvi u Evropi nudi u serijski napravljenim FH kamionima, kao i o novoj generaciji najsnažnijeg serijski napravljenog kamiona u Evropi – Volvoa FH16 sa Euro Vi motorom od 750 KS.

PU MT_5Među posećenijim na ovogodišnjem Truck Business Fair bio je i štand Renault Trucks. Na njemu su potencijalni kupci iz prve ruke mogli da dobiju informacije o kompletnoj ponudi nove generacije Renault kamiona sa Euro VI motorima, posebno o familiji najtežih vozila T, koja su i najtraženija u međunarodnom transportu. Renault je svoju perjanicu, kao i nova vozila u svim ostalim familijama, predstavio juna prošle godine. Prvi kamioni T serije su isporučeni u novembru 2013-te, a sredinom novembra ove godine predati su ključevi prvog jubilarca u ovoj gami – desetohiljaditog Renaulta T.