WABERER’S INTERNATIONAL Nyrt. preuzima 55% udela u beogradskoj kompaniji MD International

07.10.2023.

Jedna od najvećih transportnih i logističkih kompanija u centralnoj Evropi, mađarska grupa WABERER’S INTERNATIONAL Nyrt., 6. oktobra je objavila da je podružnica u njenom potpunom vlasništvu – WSZL Ltd. potpisala ugovor o sticanju 55% udela u beogradskoj kompaniji MD International (MDI) i dobila opciju za sticanje preostalih 45% vlasništva.

MD International je jedan od lidera u svojoj branši, fokusiran na domaću distribuciju, drumski transport i skladištenje i ima višedecenijsko iskustvo u radu, kako sa međunarodnim, tako i sa domaćim proizvođačima i kupcima raznovrsne robe široke potrošnje. U 2022. godini, MD International je ostvario prihod od 50,3 miliona evra, dok je profit nakon oporezivanja iznosio 1,7 miliona evra.

Realizacija transakcije podleže uobičajenom antimonopolskom odobrenju i uslovima navedenim u ugovoru o prodaji i kupovini.

“Kupovina većinskog udela u MDI je prvi značajan korak na putu da Waberer’s postane vodeći provajder kompleksne logistike u regionu. Waberer’s ima dobru reputaciju u kompleksnim logističkim uslugama u Mađarskoj, koju namerava da proširi regionalno kroz akvizicije u budućnosti“, izjavio je predsednik i izvršni direktor mađarske kompanije, Zsolt Barna.

Waberer’s Group je istaknuta evropska drumska i logistička kompanija sa sopstvenom flotom i vodeći mađarski pružalac sveobuhvatnih logističkih usluga. Grupa takođe ima značajnu poziciju u oblasti osiguranja vozila i transporta na tržištu Mađarske. Waberer’s poseduje modernu flotu od 2.800 kamiona i upravlja sa skoro 250.000 kvadratnih metara najsavremenijih skladišta, što ga čini jednim od najvećih vlasnika logističkih kapaciteta u regionu. Kompanija ima 75 godina, a njene akcije su kotirane u Premium kategoriji Budimpeštanske berze od 2017. godine i uključene su u BUX and BUMIX indekse. Kao deo svojih napora na društvenoj odgovornosti, Waberer’s Group podržava profesionalne fondacije, zdravstvene, kulturne i sportske organizacije, istovremeno je posvećena smanjenju svog uticaja na okolinu (ekološkog otiska“). U sastavu Grupe posluju Waberer’s International Nyrt., WSZL Kft., Wáberer Hungária Biztosító i poljska kompanija Link S.p. z o.o.

MD INTERNATIONAL d.o.o. je osnovan kao mala porodična firma 1997. godine. Po informacijama sa zvaničnog sajta, ima oko 290 zaposlenih u četiri distributivna centra.

Izvor: Waberer’s Group